A világjárvány miatt több feladat hárul majd az önkormányzatra, ezért is vált szükségessé a munkacsoportok megalakítása – mondta Ács Rezső polgármester mai sajtótájékoztatóján. Nyomatékkal megismételte: a legtöbbet mi magunk tehetünk azért, hogy a vírus terjedését lassítsuk. A városvezető kérte, hogy mindenki tartsa be az egyébként javasolt védekező és megelőző előírásokat.

Az akciócsoporti területek a következőkre terjednek ki; kommunikáció, kodifikáció, időskorúak ellátása, karanténban lévők ellátása, oktatási-nevelési-gyermekvédelem, logisztikai és erőforrás biztosítása, hivatali munkarend biztosítása, pénzügyi-gazdasági terület, valamint közrend- és közlekedés.

Ács Rezső megjegyezte azt is; a vírus elleni küzdelemre, a védekezés minden eszköze, minden költsége helyi szinten rendelkezésre áll. A védekezésre, valamint a járvány okozta helyzet kezelésére, esetleges intézkedésekre egyelőre száz millió forint lett elkülönítve a költségvetésben. 

A polgármester egyeztetett a Magyar Posta Zrt.-vel, hogy jövő hétfőtől a szekszárdi nagy postán a központi kasszát meghatározott időpontokban csak az időseknek segítő szolgáltatásokat nyújtó önkénteseknek fogják fenntartani. A polgármester elmondta, hogy fél nap alatt 16 önkéntes jelentkezett már az Önkéntes Szekszárdi Programba, melyet a 70 év felett lakosok megsegítése érdekében hoztak létre.

Eddig hat szépkorútól érkezett segítségnyújtásra igény a 06 74 679-000 telefonszámon. Volt, aki bevásárláshoz, illetve gyógyszerkiváltáshoz kérte a segítséget, de akadt, aki a kutyasétáltatást, vagy a szemüvegének a szervizelését nem tudta megoldani.

A segítségnyújtással párhuzamosan megjelentek a nyerészkedők, csalók, akik az önkormányzat nevében idősektől kérnek pénzt bevásárlásra. A polgármester kérte a sajtón keresztül az érintett szépkorúakat, hogy csak olyan segítőkkel álljanak szóba, aki a helyhatóság által kiállított fényképes igazolvánnyal rendelkezik és tudja igazolni magát. 

Borítókép: Kiss Albert