Péntek délig huszonhárman csatlakoztak az Önkéntes Szekszárdi Programhoz,

velük a Humánszolgáltató Központ ( HSzK ) felvette a kapcsolatot, majd az intézmény munkatársai személyesen átbeszélték mindenkivel a teendőket, szerződést kötöttek a jelentkezőkkel és elkészítették a hivatalos dokumentumokat, amivel igazolni tudják magukat. 

Az 70 év felettiek tekintetében – az otthonmaradást segítő szolgáltatást – újabb tizenhárom idős számára igényelték. Továbbra is bevásárlást, gyógyszerkiváltást kérnek a legtöbben. A HSzK munkatársai eddig mindenkihez ki tudtak menni, az igényeket teljesítették. A Szociális Központ tájékoztatása alapján, az elmúlt két napban plusz nyolc ebédkérelem érkezett hozzájuk, ezt szintén tudták kezelni és kapacitás is van még bőven.

Zavartalanul működnek a közszolgálatások Szekszárdon, a cégek azonban újabb intézkedéseket vezettek be:

Az Alisca Terra Nkft., az E-ON, az ERÖV Zrt. és a Szekszárdi Távhőszolgáltató Kft. is bezárta ügyfélszolgálatát, elektronikusan működik az ügyintézés, irodai dolgozóik távmunkában látják el feladataikat. A tervezett, nem a napi működés feltételeinek megteremtéséhez szükséges beruházásaikat egyelőre felfüggesztik a cégek.

A várhatóan növekvő mennyiségű háztartási kommunális hulladák zavartalan szállítása/kezelése érdekében leállítja az Alisca Terra Nkft. a lomtalanítási tevékenységét. A március 21-re hirdetett rendkívüli zöldhulladék elszállítást azonban még elvégzik. A kommunális hulladék elvitelét továbbra is teljesíti az cég. A hulladékkezelő vállalat arra kéri a közösképviselőket, hogy hívják fel a lakók figyelmét a hulladéktárolók zárására, ez közegegészségügyi szempontból rendkívül fontos ebben az időszakban.

A Szekszárdi Távhőszolgáltató Nkft. ügyvezetője arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az ellátás biztonsága – az általuk kezelt – 5.600 szekszárdi lakásban garantált, a következő szezonra már megvan az érvényes gázszerződésük.    

A E.ON az energiaellenőrzési, leolvasási tevékenységét leállította, tájékoztatta a cég helyi vezetője az önkormányzatot. Feladataikat tekintve ütemezést készítettek, azokat veszik előre, ahol üzemzavar elhárítása miatt kell beavatkozni.  

A Volán helyi tömegközlekedési rendszere az Önkormányzat kérésére március 23-tól a nyári szünidőben szokásos menetrendre áll át. A járatokat pedig fokozottan fertőtlenítik. Helyi szinten már dolgozik a cég az elektronikus jegyértékesítés megoldásán.

Sikerült elérni, hogy jövő héttől a szekszárdi nagy postán egy ablaknál, egy bizonyos időszakban, soron kívül fogadják azokat az önkéntes segítőket, akik a 70 év felettiek ügyeit intézik.

A közterületi élelmiszerárusítás továbbra is engedélyezett lesz, a korábban megszokott ügymenetet követően, a piac zárva tart, az ottani üzletek azonban nyitva vannak.

A mai napig Szekszárdon öt esetben került sor hatósági karantén elrendelésére, az ellátást az önkormányzat igény esetén biztosítja, de eddig erre még nem volt szükség.

Az önkormányzat felhívja a társasházkezelők figyelmét, hogy intézkedjenek annak érdekében, hogy a lépcsőházakban naponta legalább kétszer kerüljön sor a korlátok, kapcsolók fertőtlenítésére. Mindemelett az ÁNTSZ-nél szekszárdi takarítócégek szerezhetnek minősítést, így ők is bekapcsolódhatnak a fertőzésveszély csökkentése érdekében a munkába. 

Nemcsak helyi probléma, de az önkormányzat igyekszik a nagy áruházláncokat felhívni, hogy folyamatosan fertőtlenítsék a bevásárlókocsikat. Esetlegesen az üzemeltetők szerződjenek le szakosodott vállalkozással vagy saját hatáskörükben döntsenek arról, hogyan szüntetik meg a közegészségügyi veszélyeztetést a bevásárló-kocsikon, kosarakon.

Ács Rezső polgármester bejelentette, hogy mintegy 250 millió forintot különített el, illetve zárolt a költségvetésben a koronavírus-járvány esetleges költségeinek biztosítása érdekében, a fertőzés-veszély esetleges városi szintű kezelésére. Továbbá kiemelte, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter állásfoglalását várja annak érdekében, hogy a Modern Városok Programra rendelkezésre álló előleg összegéből további 1 milliárd forintot az önkormányzat a védekezéssel kapcsolatos költségekre fordíthasson.

Nagy erőkkel átállt a város többségi tulajdonában álló KT-Dinamic Nkft. a textilből készülő, mosható szájmaszkok gyártására. Elsősorban az egészségügyi alapellátásban és a szociális ellátásban és a legfontosabb közszolgáltatásokat végző dolgozók ellátása a cél.