Félévnyi zárvatartás után szombattól engedélyezi a kormány a szabadtéri vendéglátást. Az elmúlt napokban valószínűleg sok étteremtulajdonos és üzemeltető figyelte izgatottan a híreket, hogy mikor érjük el a 3,5 millió beoltottat, melyhez a teraszok nyitását kötötték. 

Keszthelyi Szabolccsal, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület elnökével – aki maga is éttermet, kávézót és vendégházat üzemeltet – beszélgettünk egy rövid interjú kapcsán, hogy  ő miként látja a hétvégi nyitás lehetőségét és következményeit.

– Mi a véleményed a terasznyitásról? Gondolok itt egyrészt a vendéglátás beindulására, arra a tényre, hogy a vendéglátósok nincsenek feltétlenül beoltva, míg a vendégek maszk nélkül lehetnek, valamint arra is, hogy mennyire fair a hétvégi nyitás azokkal szemben, akiknek nincs teraszuk, és emiatt versenyhátrányt szenvednek.

– Nehéz kérdés… Ha csak üzletileg közelítem meg a dolgot – a 24. órában vagyunk, elfogytak a tartalékok. Ott ahol az elmúlt félévben megtartották a dolgozókat és fenntartották az üzletet, nyitás nélkül folytatni szinte lehetetlen. Ugyanakkor nem lehet elmenni a világjárvány ténye mellett, a szűkebb/tágabb környezetünkben történt tragédiák bennünk is nyomot hagynak. Ahogy a nyitás pontos dátumát, így annak feltételeit sem tudjuk. Gondolok itt többek között a maszk használatra, távolságtartásra stb. Van olyan ország, ahol a szektor beoltása után engedélyezték csak a visszatérést… ez is elgondolkodtató. Talán szerencsésebb lett volna egy konkrét dátumhoz, a pontos szabályokhoz kötni a nyitást, nem pedig egy oltakozási számhoz. És most miközben e sorokat írjuk, jelez a telefon, szombaton lehet nyitni (ma csütörtök van). Nehéz a velünk kapcsolatos döntések között logikát találni. A mi szakmánk elég heterogén, természetesen egy egy- vagy  kétszemélyes üzlet gyorsan tud reagálni, de ha már egy étteremről beszélünk, ott természetesen ez egy egészen más folyamat.  

– Várhatóan heteken belül a belterek is nyithatnak a teraszok után. Te mire számítasz, óvatos újraindulásra, vagy arra, hogy egy ilyen hosszú bezártság után az emberek dömpingszerűen megrohamozzák a vendéglátóhelyeket?

– Az érezhető, hogy a vendégek nagyon várják már, hogy újra éttermekbe, kávézókba járhassanak és természetesen mi is nagyon várjuk őket. Biztos vagyok benne, hogy lesz egy erős hullám, főként a fiatalabb korosztály részéről. Ugyanakkor lesznek, akik óvatosabbak és csak fokozatosan, esetleg oltás után fognak újra közösségbe, pláne zárt térbe menni. Ebben mindenkinek nagy a felelőssége. A folyamatos fertőtlenítés, a biztonság megteremtése a napi rutin része lett. Hiszem azt, hogy egy vendéglátóegység zárt helyisége semmivel sem veszélyesebb, mint egy pláza. Sőt!

– Az elmúlt időszak után a sajtóban éttermi drágulásról beszélnek. Szerinted várható áremelés a nyitás után akár a kiesések pótlására, akár más okból? Ti fogtok árat emelni?

– Az áremelésre elsősorban azért van szükség, mert – aki jár bevásárolni tapasztalhatja – az élelmiszereknek felment az ára. A drágulás természetesen az alapanyagok beszerzésénél minket is érint. Nem azért emelkednek az éttermek árai, hogy az elmúlt egy évet úgymond „behozzuk”, hanem azért, mert mi is drágábban kapunk meg mindent, mint egy évvel ezelőtt. Így természetesen várható némi áremelés üzleteinkben is.

  • Ti mivel készültök a terasznyitásra? Lesznek egyedi ajánlatok, új étlap, valami különlegesség?

– Óvatosan készülünk, hiszen az elmúlt hónapok után nem megy minden egyik napról a másikra. A nyersanyag beszállítóknak, az ital nagykereskedéseknek, a sörgyáraknak is újra kell indulniuk. Ezért első lépésként szűkített nyitva tartással és szűkített étlappal várjuk a vendégeinket. Ugyanakkor sok függ az időjárástól is, esőben nehéz a teraszt üzemeltetni. Egyelőre a kiszállítást sem szeretnénk elengedni, hiszen az elmúlt hónapok egyetlen bevételi forrása volt. Megtesszük az első lépéseket, de a mögöttünk lévő időszak megtanított minket arra, hogy jobb az óvatosság, hiszünk abban, hogy a fokozatosság elvével visszakaphatjuk a vendéglátást és a vendégeinket.

Hamarosan egy újabb összefoglaló cikkel adunk ízelítőt a nyitás konkrétumairól – Szekszárd meghatározó vendéglátó egységeinek kínálatára fókuszálunk. 

/Szabó Berni/