Még bő egy hétig lehet felterjesztéseket küldeni a Tolna Megyei Önkormányzatnak a megyei kitüntető díjakra, mivel a beküldés végső határideje: április 30. A megye minden évben átadja elismeréseit azoknak, akik szűkebb hazánk gyarapodásáért tesznek. A díjátadásra minden alkalommal a hagyományos megyenapi ünnepi közgyűlésen kerül sor, szeptember elsején. Ez ugyanis az a nap, amikor Tolna megye pecséthasználati jogot kapott az uralkodótól, idén már 322. esztendeje. 

A koronavírus ellenére is tervezi a megyenapi ünneplést az önkormányzat. Tavaly Dombóváron rendezték meg a kitüntető gálát, szerencsére a szigorító szabályok bekövetkezte előtt, emellett is ügyelve a higiéniás előírásokra. Idén sem lesz másként, hiszen a jelenlegi, vészterhes időkben talán még több önzetlenül munkálkodó ember akad. Ezért is várják a javaslatokat, ki méltó arra, hogy az alábbi elismerésekben részesüljön:

BABITS MIHÁLY-DÍJ (kulturális, irodalmi-művészeti élet)

BEZERÉDJ ISTVÁN- DÍJ (közigazgatás-szervezés, humánszolgálat)

BESZÉDES JÓZSEF-DÍJ (gazdasági élet)

SIPOS MÁRTON-DÍJ (sportélet)

TOLNA MEGYÉÉRT-DÍJ (kvázi fődíj)

TOLNA MEGYE KÖZBIZTONSÁGÁÉRT ELISMERÉS

TOLNA MEGYE KÖZSZOLGÁLATÁÉRT ELISMERÉS

Nem meglepő tán, hogy a megyeszékhely szinte minden évben képviselteti magát a kitüntetettek sorában. Tavaly például Orbán György középiskolai tanár, előadóművész érdemelte ki a Babits Mihály-díjat, ami a kulturális élet területén jeleskedő, mondhatni művészembereknek jár. Orbán György méltatásában szerepelt többek között páratlan előadói képessége, a fiatalok kulturális kötődésének megteremtése, művészeti nevelése, valamint a megye szellemi hagyatékának őrzése. 

„A Jóisten adott egy pályát, amiben én közvetíthetem mások gondolatait. Ez egy nagyon fontos, és alázatra késztető feladat.” – vallotta előadóművészi tevékenységéről a díj kapcsán készült riportfilmjében Orbán György. 

Utólag is gratulálunk neki, és kívánjuk, hogy ismét legyen szekszárdi kitüntetett! 

A javaslatokat a Tolna Megyei Önkormányzat honlapjáról letölthető nyomtatványon lehet beküldeni a szervezetnek. A felterjesztők többek között önkormányzatok, kamarák, egyesületek lehetnek; bővebb információ a megyei önkormányzattól kérhető.

Nyomtatvány: http://www.tolnamegye.hu/files/p/cn/GC/Felterjesztes_adatlap.pdf

/Tóth Róbert/