Idén első alkalommal hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az „Év Turistaháza” pályázatát, amelyben a nagyközönség bevonásával keresték meg Magyarország kedvenc turistaházát. A pályázat célja a turistaszállások népszerűsítése mellett, hogy minél többen tervezzenek több napos kirándulást, és a természetjárással egy aktívabb, egészségesebb életet éljenek. Az ország különböző pontjain újan épített és felújított, tiszta, modern felszereléssel ellátott turistaszállások várják a megfáradt utazókat, hogy kipihenjék magukat. Az erdei szálláshelyek sokat fejlődtek, ma már modern épületek, korszerű felszereltség jellemez sok házat.

Október 15-én lezárult a pályázat, és a beérkezett több tucat nevezés közül az Aktív Magyarország szakmai zsűrije kiválasztotta a tíz döntős turistaházat. Az elbírálás során olyan szempontokat vettek figyelembe, amik egy turistaház turisztikai értékét meghatározzák. Fontos elvárás volt az építmény állapota, környezetének rendezettsége, berendezésének modernsége, a konyha, fürdőszoba felszereltségének korszerűsége, illetve, hogy minél több turistaút vezessen hozzá. Előnynek számított, ha a helyszín a gyalogos megközelítés mellett kerékpárral is elérhető, illetve ha a közelben több látnivaló található.

A kiválasztott tíz turistaházra, október 19-29. között az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehetett szavazni, amelyben együttműködő médiapartnerként részt vett a Csodálatos Magyarország és a Csodálatos Balaton oldal is.

A TOP tíz turistaház a következő lett: Vízfő Turistaház, Kistolmácsi Erdei Lak, Som-hegyi Turistaház, Kőhegyi Czibulka János Menedékház, Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely, Ágasvári Turistaház, Rudolf-tanya, Annafürdői Vendégház, Hubertlaki Kulcsosház, Károly-lak Turistaház.

A közösségi oldalon több mint nyolcezer szavazat érkezett a tíz turistaházra. Két turistaház között – a Vízfő Turistaház és az Annafürdői Vendégház–, szoros hajrá alakult ki, melyet végül a Annafürdői Vendégház nyert meg 1924 vokssal.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Annafürdői Vendégház a Tolnai-hegyhát déli részén csodás erdei környezetben helyezkedik el. A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül.

A vendégháznak otthont adó, közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja. A forrás körüli régi épületek felújításával és a parkerdei közjóléti berendezések létrehozásával ökoturisztikai fejlesztések sora valósult meg a közelmúltban, így jött létre a Turisztikai és Természetismereti Központ, mely hamar a turisták és a kiránduló csoportok kedvelt úti céljává vált.

A parkerdőben horgászati lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakóhely, kilátó, lombkoronaösvény, erdei pihenők, erdei kisvendéglő, interaktív játszva-oktató eszközök segítik a szabadidő hasznos eltöltését. Képzett túravezetők révén természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni. Kerékpárosbarát hely, kézműves foglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára egyaránt.

A szavazáson részt vett turistaházak rangsora:

Vízfő Turistaház: 1760 szavazat
Kistolmácsi Erdei Lak: 316 szavazat
Som-hegyi Turistaház: 614 szavazat
Kőhegyi Czibulka János Menedékház: 472 szavazat
Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely: 655 szavazat
Ágasvári Turistaház: 1005 szavazat
Rudolf-tanya: 525 szavazat
Annafürdői Vendégház: 1924 szavazat
Hubertlaki Kulcsosház: 593 szavazat
Károly-lak Turistaház: 578 szavazat

Összesen: 8442 szavazat

Forrás: www.aktivmagyarorszag.hu