A vírus elleni védekezéssel párhuzamosan Szekszárdon két egészségügyi beruházás is zajlik. Tájékoztatott közleményében a Szekszárdi Polgármesteri Hivatal.

A megyeszékhelyen már évekkel ezelőtt határozott intézkedéseket hoztak az egészségügyi ellátórendszer megerősítésére. Az elmúlt években négy orvosi rendelőt újított fel teljeskörűen az önkormányzat. 

Február 19-én megtörtént a munkaterület átadása a Szabó Dezső és Béri Balogh Ádám utcák által határolt zöld területen, ahol két új felnőtt háziorvosi rendelőt alakítanak ki 62,5 millió forintból. Köztudott, hogy a III. és XIV. számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó jelenlegi rendelők elhelyezkedése távol van az ellátási területtől.

A nyertes kivitelező a munkaterületet kitűzte. A március 4-én tartott koordináción megjelent önkormányzati képviselők a lakossági tiltakozásra való tekintettel egy hónapra kérték a kivitelezés felfüggesztését. 

A március 11-én kihirdetett rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet által biztosított lehetőséggel élve Ács Rezső polgármester a közgyűlés jogkörét gyakorolva március 13-án, pénteken aláírta a város 2020-as költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet. Majd ezt követően március 25-én saját hatáskörben engedélyt adott a kivitelezési munkák folytatására. Jelenleg folyamatban van a közműkezelői nyilatkozatok és hozzájárulások beszerzése. Az ivóvízvezeték kiváltása után kezdődhet meg az épület kivitelezése. Addig a kivitelező a fakivágási munkákat, felvonulási létesítmények építését tudja elvégezni. 

Az egészségügy – mint a magyarokat egyik legjobban aggasztó probléma – programszerű rendbetételélének másik helyi, nagy volumenű beruházása az Ybl utcai új ügyeleti központ kialakítása. A belvárosban egy használaton kívüli épület – amely ingatlan a városképet is rontotta – újrahasznosítása valósul meg. A három rendeltetési egység egy helyre történő integrálása magasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatás nyújtását teszi majd lehetővé, és az üzemeltetés is sokkal gazdaságosabb lesz. Az építés kivitelezésének összege bruttó 198 millió forint, a szekszárdi önkormányzat 50 millió forint önrészt biztosít a beruházáshoz. A kivitelező a munkaterületen az útban lévő fákat kivágatta. Az épületen belüli bontási munkák nagy részét elvégezte. A két szintet érintő falkiváltási munkák – amely során új vasbeton falakat épített – elkészültek. Jelenleg az akadálymentes bejáró kialakítása van folyamatban. Közben tervezik a gépészeti munkákat, s elkezdik az aljzatbetonozást, szigetelést. 

„Az elmúlt években Szekszárd rengeteg energiát fordítottunk az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, folytatjuk az elkezdett munkát – mondta Ács Rezső polgármester. – A jövőképünk kialakításakor tekintettel kell lennünk a realitásokra, a jelenleg kialakult járványügyi helyzetre, ugyanakkor figyelnünk kell az egészségügyi ellátás alapelveire. Gazdaságfejlesztési szempontból is fontosak a beruházások, hiszen az önkormányzatnak kötelessége – a törvények maximális betartásával –, hogy a projekteknél a helyi vállalkozásokat részesítse előnyben. A két építkezésen mintegy ötven szekszárdi munkavállalót foglalkoztatnak, s mivel az építőipar jelenleg érzékeny ágazat, fontosnak tartjuk a munkahelyek megtartását, a dolgozók tovább foglalkoztatását. Minden jövőbeni szekszárdi beruházásnál fontos lesz az elv, hogy helyi vállalkozások, munkavállalók kapjanak feladatot.   

Az építkezések befejezésének várható időtartama a – munkaterület átadásától számítva – tizenkét hónap.

Forrás: Szekszárd Polgármesteri Hivatal