December végén 10,5 milliárd forint megtakarítás volt az önkormányzat számláin – mondta a fideszes polgármester. Ez az összeg elsősorban a folyamatban lévő, tervezett és már lefolytatott eljárások alapján elindítandó pályázatokhoz kapcsolódik. A pénz azt a célt szolgálja, hogy azok a fejlesztések, amelyek az elmúlt években elkezdődtek – egészségügy, szociális ellátórendszer, oktatás – folytatódjanak. Így lehetne tovább fejleszteni azt a beruházásrendszert, amit elkezdtek. Több területre koncentráltak, kiemelt feladat a gazdaságfejlesztés: az úthálózat és az ipari park fejlesztése, a tudásközpont építése ezekből a forrásokból valósulhat meg. 

Ács Rezső hozzátette, a város vagyonának folyamatos növelése mellett mára eljutottak oda, hogy stabil, jól működő várost hagytak a választásokon nyertes frakcióra. A 2006-os, 35 milliárdos vagyont 52 milliárdra gyarapították. 

Mindig kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a város költségvetése a napi működéshez szükséges feltételeket teremtse meg – közölte Ács Rezső. Jelenleg úgy látja, a következő évek nehezebbek lesznek a szekszárdiak számára. Ötletelés zajlik a bizottságokban, melyeknek megemelték számát. Éves szinten ez 32 millió forint többletköltséget jelent a családok számára, 5 év alatt ez 160 millió forint. Ebből 16 ezer négyzetméter út és 11 ezer négyzetméter járda építése valósulhatna meg. Ez azért probléma, mert a működéshez szükséges forrásokat minden esetben a város saját bevételeiből kell biztosítani.

A polgármester megerősítette, hogy sem élményfürdő, sem új sportcsarnok addig nem épül, amíg az új sportuszoda építése nem fejeződik be. A régi uszoda átmeneti hasznosítását támogatja, de nem lehet tudni, hogy az ötletek mennyi pénzbe kerülnek. Kérdésre válaszolva elmondta, naptári éven belül folyószámlahitelt vehet fel az önkormányzat, amit mindig visszatöltenek, amint a helyi adóbevételek teljesülnek.

Fotó: Kiss Albert