Szekszárd városának és a Büntetés-végrehajtási Intézetnek évek óta jó kapcsolata van egymással. Első olvasatra mindez talán furcsának, hova tovább bizarrnak is tűnhet, de van ennek sok pozitív oldala. A fogvatartottak aktívan részt vesznek a településen zajló szemétszedő akciókban. Most a legkisebbeknek tették kellemesebbé a mindennapjait, a Szekszárdi 1. számú Óvoda Kindergarten Kölcsey utcai tagintézményében javították  a babaház tetőszerkezetét, a járdalapokat, a padokat és a homokozót is. Négy fogvatartott, két kísérővel, egy héten át dolgozott, közben a kicsik egy másik tagóvodában kerültek elhelyezésre. A munkálatokról levélben tájékoztatták a szülőket, akik pozitívan fogadták a „munkásokat”. 
„Előbb-utóbb mindenki szabadul” – hangzott el – persze van, aki valóban életfogytig bent marad. Éppen ezért fontos, hogy olyan embert kapjon vissza a társadalom, aki annak értékes tagjává válhat. A kis csapat tagjai között volt olyan, aki korábban élelmiszergyűjtést kezdeményezett és olyan is, aki hosszú ideje – hamarosan végleg visszalépve a civil életbe – megérezhette a szabadvilág súlyát és lehetőségét.

A város vezetése példaértékűnek ítéli az intézettel fennálló kapcsolatát, melyre a jövőben is támaszkodni kíván. A jóvátételi munka során sok mindennek egybe kell esnie, például a biztonsági feltételek megteremtésének, a városi igénynek és a fogvatartott elhatározásának. Ez esetben minden együtt volt. 

Szél Móni