S még valami, amit szeretek. A borászat borcímkéit, mely szintén az ősök tiszteletét mutatja. Ez nekem is fontos. De most jöjjön a jelen. Természetesen a szüret. 

– Átlagosnál jobbnak ígérkezik az évjárat – mondta Eszterbauer János. – Most a Nérót szedjük, majd a korai fehérek jönnek. Mindent a szeptember és október fog eldönteni. Sokat kint lesz még a szőlő.

A szekszárdi borász szerint szeptember közepén-végén jöhet a kék frankos és a kadarka, októberben várják a merlot, cabernet franc és savignon fajtákat. Úgy véli most még kicsit korai a szüretről, eredményekről beszélni.

– Többnyire terméskorlátozott szőlőink vannak. Idén betegség és jégverés sem befolyásolta jelentősen a minőséget. Az utóbbi hetek meleg napjai lehet, hogy sürgetőbbé teszik a szüretet. 

Eszterbauer János persze bízik az átlagon felüli évjáratban, de mint mondta, sokat lesz még kint a szőlő… így nyugtával dicsérd a napot.

Szél Móni