Több mint egy évtizede már, hogy a február 1-jei Civilek Napján adja át elismeréseit a Tolna Megyei Önkormányzat. Idén sem történt másképp, kivéve, hogy az ünnepi díjátadó esemény – a vírushelyzet miatt – kizárólag az érintettek szűk körében zajlott le. Példátlan az is, hogy „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” cím, illetve a Bazsonyi Arany Mecénás Díj idei birtokosai túlnyomó részben szekszárdi kötődésű önkéntesek. 

A civil szféra filantrópjait ismerik el minden évben az ún. Bazsonyi Arany Mecénás Díjjal, melynek névadója maga is önzetlenül segítette szűkebb hazáját. A gyulaji származású festőművész, Bazsonyi Arany tetemes mennyiségű életművét hagyományozta az utókorra. Jó példáját szerencsére többen is követik, hiszen minden alkalommal hálás civilek terjesztik fel az elismerésre az őket nagylelkűen segítő jóakarót. Idén Némedi Péter János, szekszárdi vállalkozó érdemelte ki a díjat. Mint a díjátadón elhangzott: különböző jótékonysági események szervezéséért, a KSC Szekszárd élvonalbeli női kosárlabda csapat felvirágoztatásáért, valamint a helyi művészek patronálásért. A díjazott szerint meg kell becsülni azt a közösséget, amelyben élünk, s ha lehetőség van rá, vissza kell adni valamit, amivel az egyén is kiveheti részét a közös gyarapításban. 

Szintén szekszárdi az egyik különdíjas szervezet, mégpedig a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület. Vezetőjük, Badacsonyi László úgy fogalmazott: hiánypótló munkát végeznek a térségben, sőt olykor megyehatárokon túl is akad tennivaló. Tevékenységük speciális, hiszen egyedüli szervezetként működnek a megyében, amely képes eltűnt embereket felkutatni, vagy különböző, nehezített környezeti körülmények közül kimenteni. Az emberek hálásak az elhivatottságukért, mivel bármikor rendelkezésre állnak. Ehhez pedig egy különös életformára van szükség, amit például családjuk megértése és támogatása nélkül nem tudnának véghezvinni. Az egyesület professzionális eszközökkel és keresőkutyákkal dolgozik, amelyek fenntartásában nagy szerepe van a különböző támogatásoknak is. Többek között ezért is fontos, hogy a díjjal a figyelem középpontjába kerülhetnek. 

Fődíjat érdemelt ki, azaz „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” lett a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete. Szikla József elnök óriási megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, amelyre az egészségmegőrző tevékenységükkel szolgáltak rá. Prevenciós programjaikban azonban nem csupán a betegségekkel foglalkoznak, hiszen – mint vallják – a lélek egészsége is éppoly fontos számukra. Így kerültek kapcsolatba számos más előadóval, akik rendezvényeiken folyamatosan megjelennek, és különböző mentálhigiénés témában adnak tájékoztatást. Az itt élő emberek pedig előszeretettel látogatják eseményeiket, mi több, igazi közösség formálódott az egyesület tevékenysége köré. A megye a díjátadás alkalmával úgy érvelt: a szekszárdi rákellenes liga a legfőbb érték, az emberi egészség és élet védelmében folytat missziót. 

A Civilek Napján a kutató-mentőkkel azonos, „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” különdíjban részesült az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány is. A szervezet Pakson működtet középfokú oktatási intézményt, amelynek a minőségi szakemberképzés a vesszőparipája. A paksi ESZI diákjai az alapítvány révén különböző ösztöndíjakban is részesülhetnek; például tanulmányi vagy szociális helyzetükből adódóan. Mittler István, az alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az erőmű mottóját idézte: „Tanítsd az utódodat!”. Ennek jegyében oktatják a fiatalokat és képeznek kiváló szakmabelieket – derült ki. A különdíjat a szakképzés ügyének kiváló képviseletéért vehették át Horváthné Szűcs Marianna ügyvezetővel egyetemben. 

A megyei önkormányzat részéről Fehérvári Tamás elnök és Orbán Attila alelnök adták át a kitüntetéseket, és szólaltak fel az ünnepségen. Előbbi a civilek áldozatos munkáját méltatta, és párhuzamot vont az önkéntes szervezetek és a megye gyarapító munkája között. Míg utóbbi vezető az emberi jóakaratra vezette vissza minden civil és mecénás cselekedetét. Dr. Baranyai Eszter főjegyző szintén köszönetet mondott a szféra elkötelezett és rendkívül fontos munkájáért. 

A megye kisfilmeket is készített az díjazottak bemutatására:

/Tóth Róbert/ Fotó: Ótós Réka