Rohamosan közeleg február 14-e, a szerelmesek napja. A boltok és áruházak már jó ideje pirosba és rózsaszínbe borultak, a polcokat megtöltötték a szívecske alakú lufik, párnák, plüssmackók. 

Egy kicsit utána néztünk, honnan is ered ez a – még mindig – sokakat megosztó „ünnep”, és jelen helyzetben milyen lehetőségei vannak a városban azoknak, akik néhány romantikus órát szeretnének eltölteni a kedvesükkel.

Nem egyszer hangzik el vagy látjuk a kommentszekcióban – akárcsak halloween kapcsán – az elégedetlenséget, miszerint „nálunk nincsen Valentin nap, nálunk Bálint nap van”. És noha a magyar naptár szerint február 14-e valóban Szent Bálint napja, a vita teljesen felesleges, hiszen ugyanarról a személyről van szó. Bálint a Valentin magyar megfelelője, az ünnep ugyanahhoz a szent nevéhez fűződik, és ugyanarra az ókori tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álló, Lupercalia vagy Februa elnevezésű ünnepre vezethető vissza.

E jeles nap mai elnevezése Szent Valentin (vagy magyarul Szent Bálint) nevéhez fűződik, akit, mivel a vallásüldözés alatt nem adta fel a kereszténységet, 269 vagy 270 február 14-én kivégeztek. A mártírhalált halt pap a börtönből küldött üzeneteket barátainak, amelyben tudatta velük, hogy szereti őket, és kérte, ne felejtsék el. 

A legenda másik változata szerint Valentin, Claudius császár tiltása ellenére továbbra is keresztény szokás szerint adta össze a fiatal párokat, így börtönbe került, ahol a börtönőr vak lányával barátságot kötött, visszaadta a látását, kivégzése napján pedig levélben búcsúszott tőle, melyet úgy írt alá: „a te Valentinodtól”.

496-ban a pápa elrendelte, hogy a pogány Lupercalia ünnepe helyett február 14-e Szent Valentin emléknapja legyen.  Így lett tehát Valentin a szerelmesek védőszentje, teret engedve a kedves üzenetek, képeslapok és ajándékok rituáléjának. 

Magyarországon számos népszokás kapcsolódott a Bálint naphoz, melyek nagyobb része a leendő férj megtalálására, meghódítására irányult. Idővel azonban ezek a babonák elhomályosultak, és az 1990-es évektől a „kereskedelmi Valentin-nap” vette át a helyét virágokkal, bonbonokkal, apró figyelmességekkel.

Mi azonban most a gasztronómia területére kalandozunk, hiszen arra voltunk kíváncsiak, hogy – a vírushelyzetre való tekintettel – milyen lehetőségek vannak a városban, ha ünnepelni, romantikázni szeretnénk. 

Noha a korábbi években már jellemző volt, hogy egyes éttermek külön Valentin-napi menüvel készültek erre a napra, lássuk be, idén ez sem olyan egyszerű; nem ülhetünk be a kedvenc helyünkre, hogy egy kellemes estét eltöltsünk. Maradt azonban egy kiskapu, melyre sok vendéglátóhelynek sikerült áttérnie az utóbbi időszakban: az elvitel és a házhozszállítás.

Na de mit találtunk Szekszárdon?

A Belvárosi Kávéház szerelmes andalgásra invitálja a párokat, hiszen a napokban újra megnyitotta kapuit és elviteles kávéval, forró csokival és punccsal, valamint erre az alkalomra készített különleges süteményekkel – különféle macaronokkal és epres tiramisuval – várja vendégeit.

A Horog Étterem háromfogásos ünnepi menüvel készült, így akár egy romantikus vacsorával is meglephetjük kedvesünket a négy fal biztonsága között. A házhoz szállítással rendelhető menü egy előételből, kétféle választható főételből, egy desszertből és egy palack Lajvér rozéból áll. Sőt, hogy mindent egy helyen lehessen beszerezni a tökéletes estéhez, így egy szál vagy akár egy csokor rózsát is vásárolhatunk az ételek mellé. 

A BeSweet Csokoládémanufaktúra Valentin napi ajándékcsomagot állított össze, melyet a webshopjukból vagy az Ízlelő Családbarát Étteremből lehet beszerezni szombatig személyesen, vagy akár házhoz szállítással. A csomag különleges kézműves termékeket tartalmaz, így egy tonkababos tejcsokoládét, fahéjas csokoládéba mártott almaszeletet, valamint Bősz Adrián Vörös Cuvée-jét. És ha már az Ízlelőnél tartunk, külön gourmet box-szal is készültek, amely különféle pástétomokat és krémeket, friss házi kenyeret, egy palack Prantner rozét és csokoládés desszertet foglal magában.

A Kincses Sajtműhely kétszemélyes, szívecske formájú gourmet sajttálat alkotott erre a napra, mely a sajtvariációkon túl aszalt gyümölcsöket, különféle magvakat sorakoztat fel. Tökéletes választás lehet egy romantikus filmezéshez.

Végezetül, de nem utolsó sorban a Németh János Pincészet idevágó “NJP Romantikus Piknik” voucherét ajánljuk a figyelmetekbe, ami picit időtálóbb is, hiszen június 30-ig bármikor beváltható. A kétszemélyes, 3 órára szóló program során háromféle bor, bőséges hideg tál, tapas-ok, sajtok, aszalt gyümölcsök, friss házi kenyér és megannyi finomság kerül a kosárba, egy-egy pléddel, melybe beburkolózva vagy ráheveredve tökéletes kikapcsolódás veheti kezdetét.

Mindenkinek csodás Valentin-napot kívánunk!

/Szabó Berni/ fotó: Femina