Az egyéni kreativitás és a borkészítés keresztmetszetében alkot a Hetényi Pincészet immár közel három évtizede. Ugyanis 1992-ben alapított brandet egy pécsi család, Mecseknádasdon, legfőképp szekszárdi termesztésű szőlőre alapozva. Akkor még Indivinum névvel jelentek meg a köztudatban – ahogy fentebb is szerepel: az egyén (individum) és a bor (vinum) kézenfekvő, illetve játékos összekapcsolásával. Bár a névválasztás a legtöbb esetben csak félreértéseket szült, a produktum – vagyis a dicséretre méltó „Jani bora” – kiváló minőségéből adódóan határokon átívelő hírnevet szerzett a családnak. Lássuk, honnan indultak hódító útjukra a Hetényi nedűk.

Hat generációval ezelőtt kezdődött minden. A család mindvégig őrizte a tradíciókat és egyetlen célja volt: értéket teremteni. Az ősök örökösét, Hetényi Jánost úgy ismerik, mint sikeres építészmérnököt és közgazdászt, aki kemény munkával teremtett tőkét terveihez. Immár a borkultúra jeles képviselőjeként – a nádasdi Borbaráti Társaság elnökeként vagy éppen borút alapítóként – dolgozik azon, hogy a közösséget megörvendeztesse vendégszeretetével és kiváló boraival egyaránt. A Borlovag tagja egyébként a Szekszárdi Céhnek, a Kadarka kerekasztalnak és a Szekszárdi körnek is, de nem csupán ezen közösségekben munkálkodik – az igazi alkotó közeg: a család. 

Igaz, a borkészítés János kezében összpontosul, ám ebben a munkában is akad segítsége, méghozzá egyik veje, Csaba személyében. A Hetényi Pincészet sikereinek elérésében további szövetségesek is segítik: lányai közül Emese a vendéglátásért, míg Panna a bormarketingért és az arculatért felelős, emellett aktív “élharcosa” az értékesítésnek, valamint a borkóstolóknak, amiben férje, Dani a legfőbb támasza. János felesége, Helga, aki szintén építészmérnök, a pincészet megálmodásától kezdve a kivitelezés utolsó mozzanatáig jelentős szerepet töltött be. Jelenleg azonban a nagymamai örömök kötik le figyelmét. 

„Egy csepp Szekszárd” – a szlogen hívatott nyomatékosítani a páratlan borvidék jelentőségét a pincészetnél, mivel a székhely Mecseknádasd. A termőterület lényeges, ugyanakkor a bázisnak tekinthető borfalu jelenti a kiindulási alapot mindmáig. A mecseki település öt pincesorának egyik zászlóshajója természetesen a Hetényi Pincészet, ám a kisközség a különféle pincék szőtte boros rendezvények hálójában eleven igazán. A kultúra és bor összefonódása hírnevet szerez a főként sváb gyökerű közösségnek. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Magyarországi Németek Országos Borversenye, valamint a Kretzl Fest is itt lelt otthonra. Tarkítja a szortimentet a Nádasdi Búcsú, a Márton, illetve Mikulás napi pincejárás, valamint a Pécs-Mecseki Borút és a Mecseknádasdi Önkormányzat összefogásában megszületett Borbarangoló.

A 41 hektáros családi szőlőterület Kürtöshegyen és Decsi-hegyen szinte egyenlő arányban oszlik meg. A mennyiségi termelés helyett inkább a minőségre voksoltak, ezért is kerül 160 ezer palacknyi nedű – célirányosan – a gasztrovonalba. 

Ami az imázst illeti: nemrégiben új arculatot szabtak, mind az online felületeket, mind a termékeket illetően. 

Ha kategóriákat veszünk figyelembe, összesen négy típust különböztethetünk meg:

Indivinumok: Kékfrankos, Kadarka, Merlot és Bikavér.

Különlegességek: Cirfandli, Pölöskei muskotály, hordóban érlelt Chardonnay, Pinot Noir és a Cabernet Sauvignon.

Old timer-ek: fajtameghatározás nélküli, trezorba kerülő évjáratos tételek.

Gátlás Gátlók: reduktív fehérek és rozék, illetve Motoros Róka (siller) és Parázs (csavarzáras vörös cuvée).

A „Hetényi-jelenség” nem csupán Baranya és Tolna megyékben, de még nem is csak országos szinten figyelhető meg – a kontinensen túl is jó hírét vitték a magyar bornak. Finnország és Amerika a Blue Bull, illetve a Tábornok elnevezésű boraikért rajong. Az érmek és elismerésekpersze sehol sem maradtak el, így a szekszárdi, de még a hazai borközösség is méltán lehet büszke a kis családi pincészet felívelő sikereire.

A madeinszekszard.hu is büszkén gratulál!

/Szabó Berni/

Fotó: Retkes Tamás, Kovács Viktor