A legtöbb helyen már biztosan összeállt a húsvéti menüsor, hiszen az igazán profik nem hagyják a véletlenre és az utolsó pillanatra, akár tradicionális fogásokban, akár valami újdonságban gondolkodnak. 

Mi most borválasztás terén igyekszünk egy kis segítséget nyújtani, hiszen a megfelelő bor-étel párosítással pazar élményben lehet részünk, és az amúgy is remek ételeket még inkább a gasztronómiai élmény csúcsára repíthetjük.

Húsvétkor egy család asztaláról sem hiányozhat a sonka, főtt tojás, torma hármasa. Na de kanyarodjunk egy picit vissza az időben, hiszen régen még nagyobb hangsúlyt fektettek a hagyományokra. Elődeink minden évben ugyanazokat az ételeket tették a család elé, és már nagycsütörtökön megkezdték az ünnepi fogások tálalását. 

Nagycsütörtök Krisztus utolsó vacsoráját, elfogatását és szenvedéseinek kezdetét idézi. E napot szokás zöldcsütörtöknek is nevezni, egyrészt a böjt okán, másrészt a jó termés reményében valami zöldet, főként spenótót fogyasztottak, melyet hagyományosan tejjel készítettek el, és rántott zsemlével kínáltak. Amennyiben tartani kívánnánk ezt a szokást, az étel egyszerűsége egy hasonlóan profán bort kíván maga mellé, természetesen egy lágy savakkal bíró fehéret.

Nagypéntek Jézus kereszthalálának napja, a böjt és a gyász ideje. Mivel ez a legszigorúbb böjti nap, így tilos volt a zsírral való főzés és a húsételek fogyasztása. Elterjedt böjti étel volt a – rántás nélküli – bableves, tojásleves, krumplileves, vagy a különféle főtt tészták, különösen a mákos tészta. A hal nem tartozott a húsételek tilalma alá, így gyakran szerepelt a nagypénteki menüben.  A halhús – mely a mai napig megőrizte szerepét a nagypénteki fogások közt – elkészítése nagy mértékben befolyásolja a borválasztásunkat. Amennyiben sütjük vagy grillezzük, úgy fehérbort válasszunk, ha halászlé kerül a tányérunkba, akkor biztos sikert arathatunk például egy kadarkával. 

Nagyszombat Húsvét ünnepének előnapja, a feltámadás jegyében zajlik, egyben véget ér a negyvennapos böjt. Ekkor készültek a hímes tojások, az ünnepi kalács, a főtt sonka, melyet a háziasszonyok vacsorára tálaltak a családnak. Az ételeknek megvolt a maga szimbolikája – a bárány áldozati jellegű étel volt, melyet már az ószövetségi zsidók is fogyasztottak Egyiptomból való megmenekülésük emlékére, a tojás pedig az élet és újjászületés jelképe, mely szerint Krisztus is úgy támad fel sírjából az emberek megváltására, ahogy a tojásból új élet születik. A sonka ugyancsak jellegzetes ünnepi fogás, bár inkább mágikus, mint szakrális hiedelmek fűződtek hozzá.

Ezek a tipikus húsvéti ételek kihagyhatatlan és kötelező elemek a mai napig. Nézzük tehát, hogy milyen bor is illik ezekhez leginkább! A főtt sonka intenzív, sós és füstös aromáit, zsírosságát a legjobban egy friss fehér, jobb esetben ásványos bor, vagy egy száraz rozé tudja kordában tartani és feszes savszerkezetével egyensúlyba hozni. A tojásos ételek mellé szintén tökéletes választás a fehérbor. Akár a színes húsvéti főtt tojásokról, akár töltött tojásról vagy tojáskrémről legyen is szó, minden esetben remek kísérőnek fog bizonyulni.

Húsvétvasárnapa feltámadás napja, melyhez az ételszentelés – sonka, bárány, tojás, kalács, bor – hagyománya is kapcsolódik, a szentelményeknek pedig mágikus erőt tulajdonítottak elődeink. 

Ezen a napon – ahogy korábban, úgy a mai napig is sok helyütt – a bárányé a főszerep. Az állat különböző részei, így akár a combja, a gerince vagy a bordája is képezheti az ünnepi fogásunk alapját, és természetesen többféleképpen – pörköltként, rántva, sütve stb. – is elkészíthetjük. Mint azt már korábban is említettük, utóbbitól függ a borválasztásunk, de a bárány esetében egy alacsonyabb alkoholtartalommal bíró, könnyedebb testű vörösbor, például egy pinot noir tökéletes választás.

Húsvéthétfő a locsolkodás napja. Ekkor hagyományosan friss, tavaszi rántott csirke került az asztalra. Ha emellett tennénk le a voksunkat, egy olaszrizling kitűnő társa lesz.

Természetesen a desszertről se feledkezzünk meg! Tradicionális ünnepi süteménynek számított a bejgli és a fonott kalács, utóbbit sok helyütt a főtt sonka vagy a báránypecsenye kísérőjeként is fogyasztották. Ma már szinte kimeríthetetlen a húsvéti sütemények tárháza. A legegyszerűbb, ha egy édes desszertbort választunk a gyümölcsös sütemények mellé, míg, ha valamilyen csokoládés csoda kerül a tányérunkra, az már egy komplexebb vörösborral is elbír. 

Áldott Húsvéti Ünnepeket és jó borokat kíván a Made In Szekszárd csapata! 

Szabó Berni