Április az egyik legcsodálatosabb tavaszi hónap, hiszen virágba borulnak a gyümölcsfák, kikelnek az őszi gumósok, így akár saját csokrot is köthetünk a jácintok, tulipánok, nárciszok színes tömkelegéből. Természetesen a kerti munkák száma továbbra is nő. Nézzük a legfontosabb teendőket, melyek ebben a hónapban várnak ránk! 

Veteményes

A hónap első felében az olyan fagytűrő palántákat ültethetjük ki a szabadföldbe, mint: a korai fejessaláta, a kelkáposzta, a brokkoli, a karalábé, a karfiol vagy a vöröskáposzta. Ugyanígy a földbe kerülhet a cékla, a hónapos és a nyári retek, a velő- és cukorborsó, az étkezési répa, de az őszi betakarításra szánt kései sárgarépa is. A tépősaláta folyamatosan vethető ebben a hónapban, ahogy a spenót, sóska, kapor, korai csemegekukorica és a spárgatök is. A hónap közepétől az előhajtott korai burgonya is mehet a termőföldbe, azonban figyeljünk arra, hogy az ültetés helye tápanyagban gazdag legyen. 

A korábban cserépben nevelt paradicsom és paprika palántáinkat fóliaházba tehetjük, hogy még jobban megerősödjenek, ugyanakkor a paradicsom esetében már előkészíthetjük az ágyásokat is, és a hónap közepe felé végleges helyükre ültethetjük őket. A cukkini, a sárga- és görögdinnye ágyások kialakítása és előkészítése is megtörténhet, a hónap vége felé pedig nekiállhatunk a dinnyék, a káposztafélék, az uborka és a kései karalábé palántanevelésének. 

Ne felejtsük el, hogy meleg időben az üvegházunkat és/vagy fóliasátrunkat rendszeresen szellőztetni kell! Emellett a korábban elvetett zöldségeink sorait ritkítsuk, rendszeresen gyomláljuk és öntözzük!

Virágoskert

Ha a virágoskertünket évelőkkel szeretnénk díszíteni, és mindezt magról vetve, akkor most jött el az ideje, hogy nekilássunk. A már meglévő évelőink szaporítására is kitűnő alkalom ez az időszak. A hónap vége a legideálisabb, hogy a kikelt egynyári virágokat ritkítsuk, ezáltal szépen fejlődésnek indulnak majd. A kardvirágok, liliomok kertbe ültetése, valamint a beltérben nevelt hagymás virágok (jácint, nárcisz stb.) elvirágzás utáni kiültetése is most történjen. 

Fák, bokrok

Amennyiben még nem volt módunk rá, a hónap eleje még megfelelő a bogyósok, valamint a bokrok és cserjék ültetésére, de ez már tényleg az utolsó időpont, és komolyabb odafigyelést is igényelnek részünkről – rendszeres és folyamatos locsolásra lesz szükségük, hogy túléljék a nyarat.

Kertlakók

A békák, varangyok, sünök, énekesmadarak és hasznos rovarok mind-mind részei kertünknek, így figyeljünk oda rájuk! Korábbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet arra, hogy ne feledkezzünk meg a madarak itatóinak folyamatos feltöltéséről, ami a rovarok számára is életmentő lehet. 

Ez az időszak azonban a kártevők megjelenésének és elszaporodásának is kedvez. Ügyeljünk az ellenük való védekezésre! Most, hogy már meleg az idő és a tavaszi esőknek köszönhetően nedves a föld, megjelennek a csigák. A káposztalégy április közepétől rakja petéit a karfiolra, a kikelő lárvák pedig befúrják magukat a növénybe, ami emiatt nem fejlődik megfelelően. A salátáink védelme is odafigyelést igényel ebben az időben. Ha azt tapasztaljuk, hogy hervadnak, elképzelhető, hogy drótféreg (pattanóbogár lárvája) van alatta. Meleg, száraz időben a földibolhák is megjelenhetnek az ágyásainkban, melyek a káposztaféléket kedvelik leginkább, rendszeres öntözéssel azonban védekezhetünk ellenük.

Hamarosan a májusi munka-naplónkkal jelentkezünk, hiszen a tavasz harmadik hónapja is megannyi feladatot hoz majd magával. Tartsatok velünk akkor is!

/Szabó Berni/