A pünkösdi hosszúhétvégén ismét kinyílnak a szekszárdi pinceajtók, melyre idén talán még jobban vágytunk, mint a megelőző években. Összesen 27 borászat közül választhatnak a remek borokra és finom falatokra vágyó turisták. Bár a pandémia miatt a Borvidék Kft. által biztosított közös buszozásról most is le kell mondanunk, néhány kivételtől eltekintve gyalogosan is megközelíthetők ezek a pincék. Van akikkel idén nem találkozhatunk, a huszonhetes lista mégiscsak szép szám, és új résztvevők is megjelentek. 

De vegyük sorra, mire is számíthatunk a négy nap során!

Sétával is megközelíthető borászatok

Idén debütál a Baranya-völgyben lévő Attila Birtok, ahol a teljes szortimentjüket felvonultatják, rendelésre pedig bográcsos szarvaspörkölttel várják a vendégeket. Igény szerint birtoktúrát is szerveznek (Kilátó- Szarvas-szurdik – Bodzás – Faluhely – Attila Birtok), oldtimer terepjáró bérlési lehetőséggel. Az Eszterbauer Borászat azon túl, hogy a borok terén számos újdonságot is a palettájára tűzött, “beizzítja” a bográcsot is: vaddisznó- és szarvasgulyást főznek a helyszínen. A Fekete Borpincénél biztosan mindenki megtalálja a számítását gasztrovonalon, hiszena bográcsból Sió-menti halászlé és Iván-völgyi szarvaspörkölt, a grill lapról camembert sajt serpenyős zöldségekkel, pünkösdi sertéscsülök, kakasdi sült kolbász, míg a spájzból sonka, sajt kacsa rilette, sült paprikás padlizsánkrém vagy sajttál választható.

A Heimann Családi Birtok pénteken és hétfőn hidegtállal, szombaton és vasárnap 3-4 féle kenyérlángossal várja a borturistákat, melyek a helyszínen, kemencében készülnek. A Németh János Pincészet a hagyományos tételei mellett bodzás rozé fröccsöt is a poharakba tölt majd, és újra lehet találkozni a közkedvelt tapas tálakkal, rilette-vel, valamint házi savanyított zöldségekkel. A Prantner Pince a Fuchs-völgyben várja a vendégeit, Sárosdiéknál pedig ismét egy különlegesség kerül a tányérokra: székelygaluska tejföllel és kenyérrel. A Remetebor  szintén új résztvevő a programban, ők muzeális borkülönlegességeket bontanak meg a hétvége során, míg a Schieber Pincészet Riedel pohárkóstolóval készül, így bemutatva a szekszárdi karakterű borokat (kadarka, kékfrankos, bikavér). Az éhség csillapítására tolnai sajtválogatásból, mangalica rilette-ből és gemenci vadpörköltből lehet majd válogatni. A Toronyi Pincénél pecsenyezsíros kenyér, a Tringa Borpincénél pedig házi füstölt áruból készült paraszttál kerül a borok mellé. A Vida Családi Borbirtok ezúttalkereskedelmi forgalomba nem kerülő, egyedi, hordós válogatásokat bont meg, de a gyerekekre is gondoltak, a legkisebbeket játszósarok, valamint almafröccs és must várja. 

Csomagajánlatok

A Bodri Pincészet kétféle (egy standard és egy dűlőválogatás) kóstolósorral és az Optimus Étterem kínálatával készül. A Mészáros Pincészetnél is a kétféle borsor mellett tették le a voksukat, mellé pedig mini, tépett húsos burgert lehet fogyasztani, mogyorós kevert salátával, míg a Sebestyén Pince is a már bevált Szekszárd Palackban és Long Step kóstolósorral várja a turistákat. A Neiner Családi Pince csomagajánlata öt borból és egy paraszttálból áll, ahogy a Tüske Pincéé is,körözöttes kenyérrel. A Takler Borbirtok szintén egy egyedi borsort állított össze a hétvégére, Primarius Éttermük pedig pünkösdi étlappal várja a túrázásban megéhezett vendégeket. 

Párosban elérhető pincék

A Sió Motel idén két borászatnak ad otthont. Szombaton és vasárnap 12:00-18:00-ig a Pálinkás Pince teljes szortimentjét kóstolhatják az oda látogatók, valamint a Dúzsi-rozék teljes palettája mutatkozik be – Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kadarka, Syrah, Pinot Noir és egy Cuvée. Emellett házias ízelítőkkel és lilahagymás zsíros kenyérrel készülnek a vendégek fogadására. 

A Gyűszűbirtok a borászatok közül most csak a Göndöcs Pincét látja vendégül, valamint a Sebestyén Kemencés Lángost és a Royal Kürtőst. Természetesen ők maguk is készülnek hidegtálakkal és házi “kencékkel”.  A legfiatalabbakat játszótér, a „nemivókat” saját készítésű must és gyümölcslé várja. A Kerámia Borműhely – Borbolt és Kávézó kínálatában a hagyományos kávék mellett kávékoktélok, borkoktélok és limonádék is megtalálhatóak lesznek.

Programok a városon kívül

Akik egy kicsit elhagynák a várost, ők Várdombon,  Bősz Adriánnál 4, 5 és 6 tételes borsorokból válogathatnak. Alsónyéken a Garai Pince birtoktúrával egybekötött borkóstolóval, házias ételekkel (füstölt falatok, kemencés csülök, erdei gombás szarvas sült, rétes), borból készült koktélkülönlegességekkel és családias hangulattal várja a vendégeket. Szálkán a Matievics Borászat és Vendégház gyönyörű fekvésű birtokán lehet kóstolni, ami mellé hideg és meleg ételek is terítékre kerülnek: zsírjában sült kacsamáj, hagymalekvárral és házi brióssal, vörösboros burgundi marharagu, valamint házi krémes. Bátaszéken a Szeleshát Birtokon a borok mellé helyi termelőtől származó füstölt áruból lehet falatozni, de burgundi marharagu is fő majd, míg a Zomba melletti Szent Gaál szőlőhegyen a Szent Gaál Kastély és Borház 3,5 hektáros parkja ad lehetőséget a pihenésre és kóstolgatásra. 

Mindenkinek jó borozgatást, kellemes időtöltést kívánunk, és természetesen ezen a hétvégén is vigyázzanak magukra és egymásra!

/Szabó Berni/

Fotó: Szekszárd Borvidék Kft.