Az elmúlt hét igazi izgalomban telt mind az étteremtulajdonosok, mind pedig a vendégek esetében, mikor is szárnyra kelt a hír, hogy amennyiben a beoltottság eléri a 3,5 milliós bűvös határt, kezdetét veheti a szabadtéri vendéglátás. Úgy fest, hogy megnyithatnak a teraszhelyiségek, újra társaságba mehetünk, így hát teret engedhetünk az “úri huncutságoknak”. Értem ezalatt a kellemes borozgatásokat vagy azokat a finom falatokat, melyek nem az otthon négy fala közt készülnek el. De lássuk, mit is tartogat számunkra Szekszárd! 

A Bodri Pincészet a hét közepén tette közé programajánlatát, melynek helyszíne – természetesen – a birtok teraszos részlege. Az Optimus Étterem új étlappal kedveskedik vendégeinek; Makk Norbi chef az elmúlt évek közönségkedvenceit gyúrta egybe, természetesen egy kis “csavarral” fűszerezve. Az étterem újdonsága is ezen a hétvégén debütál, mégpedig egy barbecue smoker, melynek rácsaira nemcsak marha-, hanem mangalica-, vad-, és bivalyhúsok is kerülnek. Ha pedig hűvösebbre fordulna az idő, rumpunccsal lehet felmelegedni.

A Takler Kúria Borhotel étterme, a Primarius is várja vendégeit az “újranyitási hétvégén”. A tágas, mediterrán stílusú Átrium udvarukban, valamint a csodás panorámát nyújtó elülső teraszukon Best of Étlappal, a Kúria kiváló boraival, welcome drinkkel, és egyéb meglepetésekkel készülnek. 

Keszthelyi Szabolcs, akivel a terasznyitás kapcsán korábbi cikkünkben beszélgettünk, kéthetes időintervallumban gondolkozik a vendégházat, kávézót és éttermet illetően. A Belvárosi Vendégház – a jogszabályoknak megfelelően – továbbra is csak üzleti céllal fogadja a vendégeket, míg a Belvárosi Kávéház zárva marad. A teraszt viszont szombaton és vasárnap kinyitják, a kiszolgálás pedig az étteremből történik majd, hiszen a Szász Étterem a két hétvégi napon kinyitja kapuit. Hétköznapokon továbbra is az ételkiszállítás marad a fő profil. 

A Gyűszűbirtok igazi pionírnak tekinthető a terasznyitás terén. Ők voltak az elsők, akik azonnal reagáltak a nyitás hírére, már hétfőn komplett programot tettek közzé a Facebook oldalukon. Szombaton 13:00 órától várják a vendégeket eseményükre, melyet Tavaszi Terasznyitó-ra kereszteltek. Élőzenével is készülnek a délután folyamán, mégpedig a TLG Acoustic Light 16:00-18:00 óráig tartó koncertjével. Ami a vendéglátást illeti: a palackos borkínálaton túl háromféle borkoktél szerepel ajánlatukban, ahogy továbbá házi jeges tea friss gyümölcsökkel, hagyományos kávék és kávékoktélok, valamint kézműves szendvicsek. Egy igazi különlegesség is felkerült az étlapra, mégpedig a sokak számára újdonságként ható mustfagyi. Ebből persze kétfélét is készítenek, hiszen a Gyűszűbirtok már évek óta többféle mustot szerepeltet a szortimentjében, ráadásul ezek egész évben megvásárolhatóak. A jeges édesség elkészítésének módját egy kisfilmben is bemutatják, amit ide kattintva lehet megtekinteni:  

Ezúton kívánunk mindenkinek kellemes kikapcsolódást valamely – fent sorolt – programon, hiszen oly régóta vágyunk már közösségi élményekre. Azt se feledjük, továbbra is a biztonság a fő szempont, és vigyázzunk egymásra! 

/Szabó Berni/