Mint ismert 2017-ben lehetősége nyílt a városvezetésnek arra, hogy javítson újabb két háziorvosi körzet infrastrukturális feltételein. A III. számú, Vörösmarty utcában-, illetve a XIV. számú, I. Béla Kollégiumban üzemelő felnőtt háziorvosi körzetek rendelőiben a betegellátás méltatlan körülmények között zajlik. Az önkormányzat éppen ezért a betegek és az ellátásban dolgozók igénye alapján folyamatosan kereste a megoldást a változtatásra, hogy a mintegy 4500 beteg ellátásáról gondoskodó két körzetben korszerű körülmények között tudja biztosítani a szolgáltatást.  

A város Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága még február közepén – határozat alapján – zöld utat adott a polgármesternek, hogy kösse meg a szerződést a nyertes kivitelezővel. Ez megtörtént, ám a fizikális munkavégzés megkezdésekor néhányan tüntettek a rendelő megépítése, illetve a jóváhagyott helyszín miatt. Az építési terület lehatárolásán túl a munkások egyetlen kapavágást sem tudtak tenni.

A tiltakozó petíción felül főszerepbe kerültek a feketerigók. Kiderült, hogy állítólag a területen kivágandó három fa valamelyiken védett madarak fészkelnek. Most ott tart a projekt, hogy a kivitelező még a gazat sem meri levágni, mert elkergetik a tüntetők, valamint a megyei kormányhivatal javaslata szerint, július közepéig, a költési időszak befejezőéig a munkavégzést szüneteltetni kell a területen. 

Mindazon felül, hogy a projekt megvalósítását kockáztatja minden egyes nap, mely munkavégzés nélkül történik, úgy az önkormányzatot esetleges vagyonvesztés, illetve visszafizetési kötelezettség is terhelheti. 

Egy a napokban megejtett egyeztetés következtében szóba került új helyszínek megvizsgálása. Ezek közül Zaják Rita képviselő asszony javaslata szerint az egyik az Allende és az Alisca utcák közötti – a volt Alisia presszó melletti -zöldterület lenne. Itt jelentős természeti beavatkozás és plusz körülbelül 30 millió Ft-os költséggel lehetne megépíteni a rendelőt. Persze azt követően, hogy a terület rendezésitervmódosítását lefuttatnák, ami körülbelül fél év, majd újra beszerezteti a város a terveket, a kivitelezőt, és az engedélyeket. 

Képviselő asszony egy másik helyszínt is javasolt, a Penny Market és az ötös iskola gazdasági bejárója közötti zöldterületen. Ezzel a helyszínnel nem csupán az a probléma, hogy a jelenlegi terv nem adoptálható a szintén közpark minősítéssel bíró területre, mert az útba és a járdába is belelógna az épület, hanem itt is megjelentek a fekete rigók…