Az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) befejezettnek nyilvánította mindhárom kupasorozatát, és döntött az Európa-bajnoki selejtezők folytatásáról.

A FIBA Europe keddi tájékoztatása szerint a márciusban a koronavírus-járvány miatt leállított női Euroliga és Európa Kupa, továbbá férfi Európa Kupa küzdelmeit nem fejezik be a csapatok, és egyik sorozatban sem hirdetnek bajnokot. A következő idény szeptemberben, illetve októberben rajtol – az augusztus 17-én és 18-án esedékes sorsolás alapján -, a nézők beengedéséről pedig az egyes nemzeti szövetségek döntenek. Ha nem lehetséges az őszi indulás, akkor a kupaszezon 2021 januárjában kezdődik, és rövidített formában zajlik le.
    A magyar szövetség májusban közölte, hogy a Sopron a női Euroligában, a Diósgyőr az Euroliga selejtezőjében indulhat, míg a Szekszárd, a Zalaegerszeg, a Győr, a Cegléd és a PEAC-Pécs a női Európa Kupában próbálhat szerencsét. A férfiaknál a Falco KC Szombathely a Bajnokok Ligájába nevezhet, míg a Körmend és a Szolnok az Európa Kupában kap lehetőséget. Ennek feltétele, hogy az európai szövetség is jóváhagyja a Magyarországnak jutó, tavalyi indulási jogok számát.
    Ami a válogatottakat illeti, a jövő júniusban esedékes női Eb hátralévő selejtezőit – az eredeti terveknek megfelelően – novemberben és jövő februárban bonyolítják le, a szurkolók beengedéséről itt is a nemzeti szövetségek határoznak. A magyar csapat egy győzelemmel (Szlovákia) és egy vereséggel (Hollandia) áll a háromcsapatos selejtezőcsoportjában. Ha a járványhelyzet nem teszi lehetővé a novemberi meccsek megrendezését, akkor azokat a találkozókat is februárban játsszák le.
    A férfiaknál ugyancsak marad a novemberi és februári időpont az Európa-bajnoki selejtezőkre, ha novemberben nem sikerül lebonyolítani a mérkőzéseket, akkor februárra tolódnak át, a februáriakat pedig júliusra csúsztatják. A magyarok februárban két győzelemmel kezdték meg a menetelést.

Forrás: MTI