Különböző mértékben mért csapást a szekszárdi borászatokra a járvány például abból a szempontból, hogy szokásosan multiknak szállítottak inkább, vagy a bezárni kényszerülő éttermeknek, szállodáknak. 

Németh János borásztól kérdeztük meg, mi a helyzet most a pincészetüknél.

Janó! Nálatok hogyan változott meg az eddigi értékesítés a veszélyhelyzet miatt?

Az éttermek, kávézók, bor bárok bezárása nagymértékben érezhető a forgalmunkon. Ami újdonság, hogy szinte elsőként nyitottunk az online piactér felé, mind webshop oldalról, mind online kóstolók tekintetében.

Gondot okozhat majd, hogy a friss tételek (rozék, fehérek) a pincében rekednek, ezáltal minőségromlás nélkül nem lesznek értékesíthetők. Az új tételeknek is kell majd a hely a szüret után. Gondolkoztatok-e emiatt új értékesítési formákon?

A webshop segítség ebben is, azon a felületen a teljes bor sort kínáljuk. A pincészet szortimentjében 15-20%-ot foglal csak le a reduktív (fehér, rosé, siller) tételek aránya. Belekezdtünk limitált létszámú piknikekbe, ahol a könnyed falatokhoz jól passzolnak a gyümölcsös nyári borok.

Az online kóstolónk is nagy sikerrel valósult meg a diófa alatt. Illetve részben a diófa alatt, mert csak én ültem ott a laptopommal és egy hatos bor sorral. A bor válogatást futárral megkapták a regisztrált résztvevők, mindenki behűtötte, kibontotta magának, felkockázta a sajtjait és várt rám a képernyők előtt. Közel harmincan töltöttük együtt az estét, közben lement a Nap a völgyben és ezt nézték a vevőink Budapesttől, Szekszárdon át, Debrecenig. Záró körrel fejeztük be, azaz minden résztvevő mondott egy számára fontos üzenetet, visszajelzést és a konklúzió az lett, hogy folytatnunk kell.

Sok vicces mém terjeng az interneten arról, hogy az emberek a karantén idején csak esznek és isznak. Érzékelhető ez az elmélet a törzsvásárlókat tekintve?

A szűk törzsvevőkör helyben is és országosan is szinte megmaradt. Weben keresztül lett néhány új vevőnk, illetve felbukkantak olyan nevek, akik 1-2 éve nem jártak nálunk személyesen, de most újra megtaláltak minket. Mi lennénk a legboldogabbak, ha az emberek csak ennének és innának unalmukban.

Sajnálatos, hogy a borkóstolók is elmaradnak. Ezzel kapcsolatban olvashattunk egy nagyon jó kezdeményezést az oldalatokon. Mesélnél erről? Mire készültök a csodás diófátok alatt?

A romantikus kétszemélyes piknik ötlete onnan jött, hogy egyrészt, Adrival mindketten a karantén alatt ünnepeljük a születésnapunkat, másrészt láttuk a szomorúságot azon a páron, akik le kellett, hogy mondják a júniusra, hozzánk tervezett esküvőjét. Arra gondoltunk, hogy a mi borászatunkban minden feltétel adott ahhoz, hogy szeparáltan, csodálatos környezetben ünnepelhessenek a párok. A borkóstolók alkalmával is izgalmas tapas tálakat kínálunk, így a vendéglátás, a felejthetetlen élmény nyújtásának rutinja már megvan. Képzeld el a diófát, alatta hosszú fehér terítővel borított asztal, színes tálakban nem mindennapi falatok, behűtött borok (ezeket el lehet vinni, hogy este a sofőr is ihasson, kóstolhasson otthon), házi szörpjeink, virágok, illatok, mécsesek. Slow (lassulás) érzés, romantika és nyugalom 100%-on, hogy a karantén egyik legszebb napjaként gondoljanak majd vissza az Iván-völgyi pár órára a vendégeink, még néhány év múlva is.

Hogyan telnek a napjaid most?

Sűrűn. Az élet nem állhat meg, minden szükséges elővigyázatosságot betartva, dolgozunk a pincénél. A szőlőt nem lehet magára hagyni, nem tudja, hogy járvány van. A tavaszi munkákkal készen vagyunk, volt most idő több olyan feladatra is, amit esetleg halogattunk.

Fügefák rendbe tétele, körlet takarítás, kerítés festés és hasonló izgalmas programok. Kevesebbet csörög a telefon, kevesebbet csipog az email, és ami a legfőbb elfoglaltságot jelentette eddig, a borkóstolók tartása a pincénél és országosan más-más étteremben, vinotékában, ez sajnos nincs. Teljesen nullára kiürült a naptáram június végéig. Sem fesztiválok, sem boros programok nem lesznek.

Mit gondolsz, tudunk okulni majd ebből a még soha meg nem tapasztalt helyzetből? 

Azt gondolom, hogy minimálisan tanulunk belőle. Az emberek feledékenyek, amint visszaáll minden a nagyjábóli kerékvágásba, megnyugszanak, hátradőlnek és már el is felejtik, hogy min mentünk keresztül. Abban bízom, hogy a hazai termék, a belföldi turizmus fel fog értékelődni és valamennyire enyhítést hoz majd sok vállalkozás gazdasági helyzetére az, ha itthon költi el a lakosság a pénzét.

Frissítés!

A cikk megjelenése utáni percekben kaptuk a hírt Németh Janótól, hogy az életbelépő új szabályok miatt, mostantól újra megtartják a hagyományosan rendezett borkóstolóikat is.