Müller Cecília országos tiszti főorvos, az országban található összes idősotthon ellenőrzését elrendelte. Ács Rezső, polgármester ezért újra ellátogatott a Mérey utcai idősek otthonába, és ezen a rendhagyó helyszínen tartotta meg sajtótájékoztatóját is. Rottembacher Ádám,
a Szekszárdi Szociális Központ igazgatója is tájékoztatta a sajtó képviselőit az idős otthonokban jelenleg tapasztalható helyzetről.
Ács Rezső elmondta, hogy már március 8.-án, első lépésként látogatási tilalmat rendeltek el az idős otthonokban, és a nappali ellátó szolgálat is megszűnt. Azóta az önkormányzat gondoskodik az otthonokba történő meleg étel kiszállításról és az orvosi ellátásról is.
A polgármester elismerően nyilatkozott az otthon igazgatójáról és az ott dolgozó munkatársakról, akik hivatásuknak tekintik ezt a szolgálatot, és alkalmazkodva a kialakult helyzethez rendkívül jól szervezetten végzik az intézményben folyó munkát.
Elhangzott, hogy a szociális ellátórendszerben folyamatos a védőeszközök biztosítása és az eszközök utánpótlása is zajlik. A Humán Szolgáltató Központ 32 fő önkéntes segítővel dolgozik minden nap, jelenleg 183 időssel állnak kapcsolatban. A 65 év feletti szekszárdiaknak a Szociális Központ 262 fő részére szállít ki meleg ételt minden munkanapon, valamint 365 gyermek részére is, akik bölcsődés, óvodás és iskoláskorúak. Folytatódik a felmérés a fogyatékkal élő személyekre vonatkozóan is, akik közül eddig 11-en jelezték, hogy esetleg majd igénybe vennék az önkormányzat segítségét. Ács Rezső elmondta, a felmérés azért is fontos, hogy ha valamilyen oknál fogva a fogyatékkal élő személy elveszítené a hozzátartozói segítséget, akkor az önkormányzatnak erkölcsi kötelessége lesz a segítségnyújtás.
A múlt héten megnyitott, adományokat fogadó önkormányzati számlaszámra eddig 1.515.000 Ft érkezett. Ács Rezső örömmel fogadta, hogy magánszemélyek is adakoztak. A legnagyobb felajánlás 500.000 Ft volt, ami egy gazdasági társaságtól érkezett. A számlára befolyó összeget, a polgármester szerint védőeszközök vásárlására kell majd fordítani, de ezzel kapcsolatban azt szeretné, ha felhasználásról közös döntés születne.
Rottenbacher Ádám elmondta, hogy négy intézményben látnak el bentlakásos férőhellyel időseket. A Mérey utcai központi intézmény 66, a másik három intézmény pedig további 89 férőhellyel rendelkezik. A látogatási tilalom bevezetése óta szigorú szabályok mentén zajlik az idősek ellátása, betartva minden előírt védekezési módot. Naponta kétszer mérnek lázat, és fokozottan odafigyelnek a felső légúti panaszok esetleges megjelenésére, amivel szerencsére ez idáig sem a bent lakók, sem a
dolgozók esetében nem szembesültek. Továbbra is működik az éjjel-nappal működő jelzőrendszer, 136 készülékkel. A fogyatékkal élők nappali intézménye is zárva tart, ahol eddig 22 fővel foglalkoztak, de Rottembacher Ádám arról tájékoztatott, hogy minden nap tartják a kapcsolatot mindnyájukkal. Az igazgató reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a prevenciós intézkedéseknek köszönhetően elkerülhető lesz az otthonokban élők korona vírusos megbetegedése, és köszönetét fejezte ki a Szociális Központ munkatársainak a felelősségteljes munkavégzésért, amit nem is munkaként, hanem hivatásként élnek meg.