A COVID 19 vírus akaratlanul költözött be a mindennapjainkba. Ma még talán fel sem fogjuk, hogy mekkora változásokat hoz majd életünkbe ez a veszély, felrúgva a megszokott rutint, átírva terveket, szokásokat egy olyan világban, ahol eddig úgy éreztük, hogy talán sérthetetlenek vagyunk. Szekszárdi hölgyeket kérdeztünk arról, hogy ők hogyan élik meg most a mindennapokat. Riportalanyaink őszintén, néha humorral vagy szomorúsággal átszőve válaszolták meg a kérdéseket. Akadtak közülük olyanok is, akik a válaszaikban még az öniróniától sem tartózkodtak. Mindenki máshogy éli meg ezt a helyzetet, és ez így természetes. Mindannyian vigyázzunk egymásra! 

Kedves Judit! Hogyan tudtál alkalmazkodni a „maradj otthon” felhíváshoz? 

Mindig is adott helyzetekhez alkalmazkodtam életemben. Bibliai igém a jóhoz: „Örüljetek! Ismét mondom, örüljetek!” A rosszhoz: „Ne félj, csak higgy!” Ezt skandálva kaptattam fel a lépcsőkőn nagybeteg atyám kórházi ágyához. Erőre kaptam. És ma is itt e két útmutató, a többi technikai kérdés. Most kijárási korlátozás van a magunk érdekében, így nem robbanásszerű a járvány terjedése.  Jól telnek a napjaim. Sokan megkeresnek levélben segítséget kérve, éppen egy bátai néprajzi kiadványt szerkesztek, és Víg Béla emigráns magyar költő életművén dolgozom. 

Mi az az élelmiszer, amiből a szokásosnál is többet raktároztál el a háztartásban? 

A tartós élelmiszerekből vettem még egyet-egyet és kész. Valamikor Európa éléskamrája voltunk, tudtam, hogy a néhány napos felvásárlás után visszaáll a kínálat.

Milyen dolgot vásároltál, amiről soha nem gondoltad volna, hogy valaha is szükségesnek fogod érezni a beszerzését?

Gyógyszertári cérnakesztyűt vettem, bírja a strapát, 83 forint volt, kitűnően mosható.

Mi volt a legkiborítóbb, legképtelenebb vagy legviccesebb dolog, ami megtörtént veled a jelenlegi helyzetben?

Úgy két hete mentem az utcán, már akkor is kevesebben voltak kint. Rajtam kalap, napszemüveg, maszk, sál, kabát, cérnakesztyű. Majdnem átölel egy asszony és rögtön mondja: — Emlékszel, Editkém, mennyit buliztunk a húsiparinál, milyen jókat főztünk, kirándultunk. Jó lenne újra összejönni, nemigaz? Szaladok, vigyázz magadra, puszi! – Vigyázok, persze… Magamban nevetek, mint Mátyás király.

Észrevetted-e magadon, hogy sokkal jobban beosztod a dolgokat, vagy bízol abban, hogy nagyjából minden kapható lesz a boltokban, ezért nem változtatsz a szokásaidon egyelőre, és egyáltalán hogyan oldjátok meg a készlet feltöltést?

Sosem voltam nagy fogyasztó, megelégszem azzal, amim van. A szükséges dolgokat Cili unokám és Bori lányom meghozzák. Minden kapható, le a kalappal!

Van-e olyan dolog, ami ebben a helyzetben döbbentett rá arra, hogy valójában szükségtelen az életedhez. Mi élvez most prioritást, és hozott e valami új, eddig meg nem tapasztalt érzést, az életedbe ez a válság?

Az életben hol ez fontos, hol az. Ahány időszak, annyiféle prioritás, most a hírek, remény, derű. Megnyugtató érzés, hogy városban rend van, az önkormányzati gondoskodás, az önkénteskedés, a kórházi munka magas színvonalú, példaadó. A bolti, gyógyszertári is. Magam egész életemben dolgoztam és most végre játszom. Nagyon nehéz rejtvényeket fejtek, szeretek puzzle-t kirakni, egy-egy híres épületet, tájat, így minden részlet megőrződik. Persze a könyves olvasás az elsődleges, de kedvencem a www.szepi.hu oldal is, ahol a versek, novellák mellett tanulmányok, tárcák olvashatók, neves tudósok gondolati írásai is. Izgalmasak a kvantumelmélet filozófiai vetületei is. Unokámmal szorgalmasan készülünk az érettségire, nagyon jó agytorna, akár le is vizsgázhatnék. Élvezem a felkészítő adásokat, a jó színházi közvetítéseket, a szellemes egyházi jelentkezéseket. Barangolok a világ múzeumaiban, ott is, ahol már a valóságban is jártam. 

Nagy hiány volt az élesztő a boltokban. Ha te is többet vettél, valójában milyen ételhez használod?  Van egyáltalán otthon élesztőd?

Volt két 5 db-os instant élesztő csomagom, ami bőven elég egy időre. Szeretünk pizzát készíteni vele. Húgom, Kata receptje Jamie Oliver után szabadon: 1 kg liszt, 3 csomag instant élesztő, 1 csipet cukor az élesztőre, 1 marék só – (messze az élesztőtől) és maximum 1/2 l langyos víz apránként, amennyit felvesz. 5 perc pihentetés, amíg a rávalókat előkészítjük, mehet a 200 fokos sütőbe.  Ha túl sok a tészta, tegyünk belőle a mélyhűtőbe. Azt teszünk rá, ami van otthon. 

Ki vagy mi hiányzik a legjobban most neked? 

Unokáim és szülei nagyon hiányoznak, Budakalászon laknak. Nagyon jól tanulnak a gyerekek és az online feladatokat meg is mutatják nekem esténként a Viberen. A 4. osztályos Anna csellóórája éppen Skype-on ment. Mivel nemrégen még esett a hó, a Hull a pelyhest játszotta nekünk, nagy mulatságunkra. Nélkülük lesz a húsvét, de áthidaljuk a távolságot. MZ/X-szel küldjük az ölelést, az örömöt és jó falatokat.

Rengeteg internetes kezdeményezés indult mostanában, ami a közösségi kikapcsolódás élményének hiányát hivatott pótolni. Számtalan facebook csoport és online összefogás is létrejött jött a mostani helyzet kapcsán. Több idő jut most az internetes terek böngészésére is. Te milyen kikapcsolódási formát részesítesz előnyben?

Elszomorító volt, amikor az utolsó istentiszteletre összejöttünk március közepén. Alig voltunk 40-en, elárvult a gyülekezet. Az alkalmak a mi evangélikus gyülekezetünkben, ahogy a többi felekezetekben is, az online térbe költöztek.  Örömre van okunk: van bibliaóránk, hittanóránk és valós időben a vasárnapi istentisztelet. Több százan nézik az adásokat a Szekszárdi Evangélikus Gyülekezet oldalon. Szeretetszolgálatunk segít azoknak, akiknek bármire szüksége van. Óriási az összetartás! Éltet minket a hit, remény, szeretet, amelynek élmunkása, Krisztus katonája szeretett lelkészünk, Sefcsik Zoltán. Szívesen csatlakoztam a Szekszard tmkorhaz oldalhoz, friss híreket kapunk, mi pedig köszönetet mondhatunk mindnyájuk helytállásáért. A polgármester, a segítő intézmények és a civilek jelentéseit is várjuk minden nap.

Mit alkalmazol magadra és környezetedre nézve a vírus elleni védekezéshez ajánlottakból?

A szabályokat betartva, az eszközöket használva bizakodva várjuk vírus előtti hétköznapjaink és ünnepeink visszatértét, testben-lélekben való megújulásunkat. Örülni fogunk egymásnak, ha az utcán találkozunk maszk nélkül. Mindenki mosolyog majd, egyből felismerjük egymást. Áldott húsvétot mindenkinek! „Ne félj, csak higgy!”: Neki.

Köszönjük Judit! Neked is áldott húsvétot kívánunk! Vigyázz magadra!

A rovat következő részében Szabolcsi Petrát kérdeztük. Petra végzős gimnazista, aki hamar felfedezte a digitális oktatásban rejlő előnyt is.