A beszélgetésünk előtt szerettem volna beleolvasni a kötetbe, de bevallom, sehol nem találtam megvásárolható példányt.

 Valóban nincs a forgalomban már elérhető példány, az antikváriumban is csak az előjegyeztethető művek között találjuk meg, és könyvtárakban. Az eredeti művet, még a költő életében, 1992-ben a Tolna Megyei Könyvtár és Szekszárd Város Önkormányzata közösen jelentette meg. A mű fontos szerepet tölt be az életműben, hiszen itt jelenik meg először a teljes anyagban az érett, jellegzetes Baka István-i hang, és mások mellett itt olvashatók azok a versek, amelyek a rendszerváltozásra, annak ellentmondásosságára is reflektálnak.

Kik működtek közre a kötet létrehozásában, és Ön szerint kiket szólít meg majd ez a mű?

Célközönségének a fiatal korosztályt tekintjük, hiszen az alapítvány egyik fő célja e nemzedék avatott megismertetése Baka művészetével. Egy tavalyi pályázat révén, és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával nyílt meg a lehetőség az újrakiadásra. A munkában elsősorban a kuratórium tagjai vettek részt – itt kiemelném Baka Istvánné végtelenül pontos lektori-korrektori munkáját –, és Gacsályi József is segített minket, aki nem mellesleg az eredeti mű szerkesztője. A kötet, végül a szekszárdi illetőségű Nyomdai ötletek Kft. által vált kézzelfoghatóvá.

25 éve hunyt el Baka István, szekszárdi születésű költő. Bizonyára, a szomorú évforduló kapcsán terveznek megtartani a róla megemlékező, irodalmát feltáró eseményeket.

Igen. Ezek egyike az a közeljövőben meghirdetendő versíró pályázat, melyen szerepversek megalkotására buzdítjuk a Kárpát-medencében élő, irodalom iránt fogékony fiatalokat. Terveink szerint pedig idén ősszel megrendezésre kerül a Kárpát-medencei Baka István vers-, énekelt vers- és prózamondó-találkozó és verseny. Fontos, hogy az ilyen eseményeken a versenyzéssel szemben hangsúlyosabb szerepet szánunk az eszmecserének, szakmai töltekezésnek. Meggyőződésem szerint, az ilyen alkalmak sok segítséget nyújthatnak a pódiumra lépőknek művészetük finomítására. 

Ez az év több jubileumot is jegyez az alapítvány életében, hiszen tíz éve került megrendezésre az első Baka-tábor.

Baka Istvánné áldozatos szervezői munkájának köszönhetően valósult meg annak idején a tábor, az egykori Kincskereső táborok mintájára, évente váltakozó helyszíneken, Szálkán és Szegeden.  A hajdani versíró, drámajátékos és egyéb területeken jeleskedő gyermekek közül sokan, már a felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat.

Az egykori résztvevők, és az érdeklődők figyelmére is számítva szervezzük azt a találkozót és kiállítást, melynek tervezett helyszíne a költő nevét viselő ötös számú általános iskola.