A Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóságmegkezdte a közterületek fertőtlenítésére irányuló munkálatok előkészítését. A munkában a köztisztasági csoport, a zöldfelület-karbantartó csoport és a közfoglalkoztatási csoport tagjai vesznek részt. 

A fertőtlenítő takarítások célja, hogy a megyeszékhely közterületei tiszták és biztonságosak legyenek. A munkák ütemezése során figyelembe vették a külső környezeti tényezőket. A forgalmasabb útszakaszokat seprűs locsoló autóval fertőtlenítik. Az önkormányzat multifunkciós takarítógépével a leggyakrabban használt járdaszakaszokat, közterületeket – orvosi rendelők, patikák, posták, élelmiszerboltok, bankok környékét – fertőtlenítik. Háti permetezővel pedig a városban található köztéri eszközöket – padok, korlátok, buszvárók, utcai szemeteseket és környékét – mossák át. Fertőtlenítőszerként – egyeztetve a népegészségügyi szakigazgatási szervvel – klórmeszet és hipót használnak megfelelő adagolás mellett. Az Alisca Terra Nkft. és az önkormányzat munkacsoportjai március 26-án, csütörtökön kezdik a fertőtlenítő munkát. 

Emellett az önkormányzat felhívja a társasházkezelők figyelmét az épületek környezetének fokozott tisztán tartására, illetve fertőtlenítésére, továbbá az épületen belüli napi többszöri fertőtlenítés elvégzésére, különös tekintettel a korlátokra, kilincsekre és villanykapcsolókra. 

A népegészségügy tájékoztatása szerint a szabadban történő fertőtlenítés elsősorban akkor indokolt, amikor kevesebb a napsütés, mivel az UV fény – jelenlegi tudásuk szerint – megöli a vírusokat. Továbbá az esetlegesen felszálló por miatt javasolt, hogy a kora reggeli vagy késő délutáni, esti időszakban kerüljön sor a fertőtlenítésre. 

Borítókép: illusztráció