Az viszont biztos, hogy higgadtan és határozottan kell cselekedni, és nem csak a politikai és gazdasági döntéshozóknak. A járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a személyi higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával. 

Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a közösségi terek, a mosdók tisztántartására és fertőtlenítésére. A közintézmények mosdóiban folyamatosan álljon rendelkezésre a kézmosáshoz szükséges szappan és fertőtlenítő szer. Naponta mindenki többször mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg alkoholos kézfertőtlenítővel.

Köhögéskor, tüsszentéskor használjunk papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjunk el! Amennyiben erre nincs lehetőségünk, ne a kezünkbe köhögjünk, illetve tüsszentsünk, hanem a behajlított kar könyökhajlatába. Az eldobott cigaretta csikkek is egy ideig fertőzhetnek. Semmiképpen sem a közterületeken elhelyezett nyitott kültéri hamutartókba nyomjuk el a csikket. Hiszen embertársaink közül sokan az ilyen gyűjtőkből szedik ki a cigarettavégeket. A járvány a mindennapi élet sok területén változásokkal jár. Kerüljük például a kézfogás gesztusát egymás üdvözlésekor. 

A járvány közös társadalmi kihívás, belátó képességünk és egymás iránti szeretetünk próbatétele. Egymásra odafigyelve tudjuk csak kiállni ezt a próbát.

Borítókép, fotó: illusztráció