Az egyesület mottója,”Érezz lokálisan, gondolkozz nemzeti szinten!”

Miért ezt a gondolatot választották önmaguk meghatározásaként?

A közelmúltban elhunyt angol, konzervatív filozófus Sir Roger Scruton mottója. Ő ezt a zöldpolitikára, a klímavédelemre alkalmazta, vagyis véleménye szerint az embereket nem lehet mindenféle nemzetközi rendeletekkel rávenni életmódváltásra, csupán akkor, ha a közvetlen környezetükről, az otthonukról van szó, valamint a nemzetek hatékonyabban tudnak ez ügyben működni, mint a nagy nemzetközi szervezetek. Szóval ezt a mottót, némi erőszakkal napjaink közéletére is vonatkoztattuk. Legyen az első számunkra a lakóhelyünk minősége, közélete és gondolkozzunk nemzeti szinten! Vagyis a globalistákkal szemben első hazánk szuverenitása és nem a birodalmi érdekek szerinti politikai cselekvés, mint ahogy ezt látjuk a hazai baloldal esetében.

Elmondható, hogy ez egy abszolút polgári kezdeményezés, ami egyfajta kontrolt gyakorol a várost érintő történések felett?

Miután a helyi közéletben óhatatlanul is vannak politikai törésvonalak, akadnak majd olyanok, akik nehezen hiszik el, hogy ez tényleg színtiszta civil kezdeményezés. Főként úgy, hogy már újszülöttként szóvá tettük, hogy a várost most uraló önkormányzati csoportosulás az ÉSZ, néhány hetes munka után alaposan megemelte a képviselők tiszteletdíjait. Ez visszatetsző ügy volt, nem mehettünk el mellette szó nélkül. 

Filozófiánk az, hogy ne üljünk fel annak a sunyi propagandának, ami el akarja tántorítani az embereket a közélettől, vagyis a „minden politikus bűnöző” című népi mondásnak. Igenis az emberek törődjenek a közélettel, hallassák a hangjukat, legyen egyéni felelősség a köz dolgaiért, ne hagyják, hogy eldőljenek fejük felett a dolgok. Ez egy kisvárosban például jól gyakorolható. Nincs nálunk a bölcsek köve, viszont úgy gondolom, hogy van bennünk némi civil kurázsi és szeretnénk szemmel tartani a helyi vezetők ügyködéseit. Ha szükséges, felhívjuk a figyelmet esetleges hibás döntésekre vagy éppen fórumot szervezünk közös ügyeink megvitatására.

Az egyesület tagjai között vannak, akik indultak már politikai választáson, a szóvivőjük pedig képviselő volt a szekszárdi közgyűlésben. A hosszú távú cél egy új politikai erő kialakítása? 

Nem szeretnénk valamiféle politikai erőteret kialakítani, tényleg a polgári kontroll a célunk, és az idő múlásával ez ki is fog majd derülni. Az való igaz, hogy akadnak köztünk, korábban politikai szerepet vállaló tagok, de mindannyiunk akaratával megegyezően, már az alakulásunkkor kőbe véstük, hogy egyikünk sem óhajt politikusi szerepet vállalni a jövőben. Ez fontos számunkra.

Sokan nagyon pozitívan fogadták a társaság felbukkanását, egyfajta „Robin Hood csapatként” tekintenek a szervezetre, ahogy egy kommentelő fogalmazott egy közösségi oldalon. Ugyanitt viszont bírálatok is érték már a Városvédőket az eddigi tevékenységükkel kapcsolatban.

Sajnos valóban kaptunk már kritikát is, amikor az egyik szekszárdi képviselő nekünk rontott azzal, hogy az általunk felkarolt, kiváló bokszoló Halász Gábor tervezett bokszgáláját ő, már rég a szárnyai alá vette, az érintettel részletesen megbeszélte stb. Kiderült, hogy ebből majdnem egy szó sem igaz, ennek ellenére azzal próbálta degradálni segítő szándékunkat, hogy mi más tollával ékeskedünk. Megkaptuk már, hogy a Fidesz fizet bennünket, és bár jobboldaliak vagyunk, ez sem igaz. 

Az uszoda projekt kapcsán bírálták a korábbi városvezetést. Eszerint a kritikájuk mindenkit elér majd színektől függetlenül? 

Igen. Ezt is leszögeztük megalakulásunk kezdetén. A város érdekeit nézzük, nem pedig pártokét. Zajlik az élet, lesznek itt még cifra történetek, ha érdekeket sértünk itt-ott. Tiszta, átlátható és pragmatikusan is járható közélet – ez a célunk. Pártoktól függetlenül.