Két felnőtt háziorvosi körzet kerül új rendelőbe, ezzel pedig folytatódik az egészségügyi alapellátás komplex infrastrukturális fejlesztése Szekszárdon. Kezdődhet a kivitelezés, megtörtént a munkaterület átadása a Szabó Dezső utcai új orvosi rendelőnél, ahol két új felnőtt háziorvosi rendelőt alakítanak ki százszázalékos támogatási intenzitású EU-s forrásból. 

A III. számú körzet rendelője nem az önkormányzat tulajdonában van. A XIV. számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó jelenlegi orvosi rendelő elhelyezkedése távol van ellátási területtől.  Az új intézmény elhelyezkedésével közelebb kerül az egészségügyi szolgáltató a körzetéhez, könnyebben lesz megközelíthető. A meglévő rendelők kis alapterületű és nem bővíthető helyiségekkel rendelkeznek, ahol a kor szakmai követelményeinek nem lehet megfelelni. A két rendelő egy épületbe történő integrálásával az üzemeltetési költségek jelentős része megtakarítható lesz és a szolgáltatás színvonala is nagymértékben emelkedni fog, továbbá a XIV. számú körzet lakóihoz közelebb kerül az alapellátás, derül ki a polgármesteri hivatal közleményéből.

„Az Egészséges Szekszárd Programnak nem ez az első eleme – mondta Ács Rezső polgármester. – A fejlesztésnek köszönhetően az alapellátásban dolgozók munkakörülményei, illetve a betegellátás színvonala jelentősen javul majd. A két körzetben több mint négyezer lakost látnak el, ez a beruházás biztos hátteret teremt az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az egészségmegelőzéshez.” 

A 62,5 millió forint összegű projekt befejezése – szekszárdi tervezők és kivitelezők közös munkájának, együttműködésének köszönhetően – a munkaterület átadásától számított 12 hónap.  

A háziorvosi ügyeleti központ építése az Ybl utcában, a volt BM klubban fog megvalósulni. A három rendeltetési egység egy helyre történő integrálása magasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatás nyújtását teszi lehetővé, és az üzemeltetés is gazdaságosabb lesz. 

Az Ybl Miklós utcai több mint 1700 négyzetméteres irodaházat – amely állami tulajdonban, a Tolna Megyei Kormányhivatal vagyonkezelésében volt – négy éve felújították. Az energetikai rekonstrukció azonban nem érintette az épület egyéb belső szerkezeteit, az elavult épületvillamossági rendszert, az épületgépészet víz- és szennyvízvezetékeit és kapcsolódó berendezési tárgyait. 

Az új funkciójú ingatlan földszintjén házi gyermekorvosi rendelőt alakítanak ki külön adminisztrációs helyiséggel, elkülönítővel. Emellett egy felnőtt ügyeleti rendelőt fektetővel, orvosi szobával, valamint külön bejárattal rendelkező gyermek ügyeleti rendelőt váróval, elkülönítővel. A három rendeltetési egységhez a személyzet és a betegek részére is külön szociális blokk épül: lesz akadálymentes WC, babakocsi-tároló, illetve felnőtt és gyermek várót létesítenek a szükséges közlekedőkkel. Az emeleten kap helyet a területi védőnői szolgálat több szobával és védőnői tanácsadó helyiséggel, vizsgálóval, kiszolgálóhelyiségekkel. 

„Fontos cél volt, hogy egy használaton kívüli épület újrahasznosítása valósul meg, az ingatlan a városképet is rontotta – jelentette ki Ács Rezső polgármester. – A védőnői szolgálat, tanácsadás szakemberei számára minőségi előrelépést jelent majd az ügyeleti központ, hiszen a Vörösmarty utcában méltatlan körülmények között működött az egyéni és közösségi egészségfejlesztési, egészségvédelmi program.” Az új orvosi komplexum uniós forrásból és önkormányzati önerőből valósul meg. Az építés kivitelezésének összege bruttó 252 millió forint, a szekszárdi önkormányzat 67,7 millió forint önrészt biztosít a beruházáshoz. A projekt tervezője a Városfejlesztési Kft., kivitelezője a szekszárdi Ács- és Állványozó Kft. Az építkezés befejezésének várható időtartama a – munkaterület átadásától számítva – tizenkét hónap.

Borítókép: illusztráció, Fotó: Szekszárd Polgármesteri Hivatal