– Idén először szerveztük meg a Múzeumok Éjszakája programot – mondta Dr. Csullag Józsefné a Szekszárdi Törvényszék elnöke. – A sikeren felbuzdulva, Nyílt Napot tartottunk. Így egy helyszínen, egy időben tudjuk bemutatni az érdeklődőknek a működési területeinket, szolgáltatásainkat. Törekednünk kell a külső kommunikáció fokozására. 

Az elnök szerint jó, ha látunk egy híradást egy bűncselekményről, egy tárgyalásról, akkor azt el tudjuk helyezni az igazságszolgáltatás rendszerében. Cél, hogy érthetőbbé váljanak a folyamatok. 

– A programon sokan jelentek meg a hivatásrendek közül, ez külön öröm számunkra, mert ugyan van a szervekkel együttműködésünk például a képzések vagy újdonságok terén, de van ahol csak részben vagy egyáltalán nem kapcsolódnak be a munkákba. 

Számukra is érdekes lehet megismerni a bírósági közvetítést. E téren pedig kihúzhatjuk magunkat – már ha élhetek az „utcai nyelvezettel” – hiszen az országban Tolna megyében született először siker közigazgatási ügyben, bírósági közvetítéssel. 

S még egy elsőség!

A ViaVideo projekt keretében folyamatosan bővítik a végpontokat, hogy minél több helyen alkalmasak legyenek távmeghallgatásra, mely idő és költségkímélő. A mai napon az országban elsőként a konferencia hívásba mobiltelefonnal csatlakoztak a Szekszárdi Törvényszék munkatársai. 

Tavalyi évben 21.290 ügy érkezett a bíróságokra, a befejezett ügyek száma 21.589 volt. Az eljárások 91,2 százaléka egy éven belül befejeződik.

– Szóbeszéd vagy van alapja annak a hírnek, hogy költözik a bíróság?

– A Szekszárdi Törvényszék nem költözik. Viszont a Szekszárdi Járásbíróságnak illetve a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak helyt adó épület (Szekszárd, Augusz I. u. 1-3.) olyan jellegű amortizáción ment át, amit a legnagyobb erőfeszítésünk ellenére sem tudunk idealizált állapotba hozni az igazságszolgáltatáshoz. Az Országos Bíróság elnöke ezért ingatlankeresésre adott felhatalmazást azért, hogy valóban a 21. századnak megfelelő, zöldmezős beruházásban kialakítandó bíróságot létesítsünk. 

Dr. Csullag Józefné elmondta, még az idén szeretnék megtalálni a megfelelő ingatlant.

Szél Móni