Előfordulhatnak a kamrában, könyvszekrényben, a ruhák között. A lakásban általában kétféle molylepke fordul elő. Az egyik a ruhamoly, a másik az aszalványmoly. A ruhamoly megbújhat a bútorok mélyedéseiben, szekrényekben. A nőstény olyan szövetekre, gyapjúra, szőnyegbe teszi a petéit, amely alkalmas lesz a lárva táplálására. Ha nem találjuk meg időben, szó szerint felfalják az anyagot. 

Az aszalványmoly kedvenc tartózkodási helye a konyha és környéke. Megtelepszik a lisztben, búzadarában, kekszben, müzliben sőt a pirospaprikában és a tea filterben is.

Ha molylepkével találkozunk a lakásban, szellőztessünk ki alaposan, mert a huzatot és a hideget nem bírják. Nagyanyáink szerinti módszer: lisztbe, darába, pirospaprikába tegyünk 1-1 levél babérlevelet. Akár fahéjat, borsot és koriandert is tehetünk egy tálba a polcokra, ezek riasztják a molyokat.

A ruhákat mossuk ki 50-60 fokban, ez a kártevőket megöli. A molyos ruhákon segít, ha rövid időre a fagyasztóba tesszük. Ez megöli a lárvákat és a petéket. A szekrénybe tegyünk  levendulát, rozmaringot. A szárított mentalevélnek szintén erőteljes molyriasztó hatása van, tegyünk a ruhák közé néhány levelet egy kis tüll zacskóban.

A gyakori takarítás, törölgetés mint megelőzés funkcionál. Ha beköltözik lakásunkba a molylepke, legragaszkodóbb hívatlan vendégünkké válhat. 

Szél Móni

Fotó: illusztráció