Amint kiderült, a csapadékhiány már az őszi talajelőkészítéseknél, vetéseknél problémákat okozott: elsőként a repcét illetően, amely növénynél nem lehetett ideális magágyat készíteni, így a kelés egyenetlenné vált. A gabonák állapotáról összességében elmondható, az augusztusban elvetett táblák viszonylag egyöntetűen keltek, azonban a későbbiek igen egyenetlen képet mutattak. Az őszi kalászosok vetésére sem alakult kedvezőbben a helyzet: a fejlődő növényeket megviselte a csapadékhiány, a kelés elhúzódott. A bajt csak fokozta a nedvességhiány, mivel a kijuttatott fejtrágyák nem hasznosultak megfelelően, amely szintén negatív irányban befolyásolja a termés eredményét, minőségét. 

  Tolna megye klimatikus és talajadottságai ugyan kiválóak a magas színvonalú, hatékony mezőgazdasági termelésre, viszont az időjárási szélsőségek súlyos veszteségeket okoznak. Ezen, legtöbbször előre nem jelezhető tényezőkkel szemben igen nehézkes és költséges a védekezés. 

  A NAK helyi vezetője szerint a kedvezőtlen hatások okozta veszteségek megelőzésére alapvetően két lehetőség kínálkozik: az egyik a biológiai alapok fejlesztése, vagyis a klimatikus szélsőségeknek jobban ellenálló növényfajták nemesítése lehet: egy másik útként az új termesztéstechnológiai eljárások alkalmazása szolgálhat, beleértve a vízmegőrző talajművelést és a precíziós növénytermesztési technológiák alkalmazását, valamint az öntözéses gazdálkodást. 

 Az árak is változó képet mutatnak: az őszi árpa tonnájáért 44-45 ezer forintot adnak, az őszi búza tonnánként 48-52 ezer forintot kóstál. A repce ugyanakkor 116-120 ezer forintba kerül tonnánként. Vendégh Edit hangsúlyozta, a gazdák bíznak az árak emelkedésében: aki tudta, betárolta terményét.  A bajok mellett pozitívumokról is beszélhetünk: az őszi árpából például 6,58 tonna/hektár eredménnyel megyénk országos első helyen áll, de az őszi búza és repce ,,fronton” sem panaszkodhatunk: előbbi gabonánál 6,16 tonna/hektár, míg utóbbi tekintetében 3,3 tonna/hektár lett betakarítva. Tolna megye eredményeit a mind nagyobb területen vetett hibrid búzák magas termésátlagai növelték, ellenben ezek minősége a fajta búzákhoz viszonyítva elmarad. 

 Ezért, valamint a kedvezőtlen időjárás okán idén markánsabb takarmánybúza termést könyvelhettek el a helyi gazdák.

Fotó: illusztráció