Pénteken és szombaton rendezik meg a 45. Gemenc Nagydíj nemzetközi országúti kerékpáros versenyt. A korábbi kétnapos helyett két egynapos versenyt bonyolítanak le. A 165 és 150 kilométeres erőpróbákon rajthoz áll egy szekszárdi mixcsapat is, benne mások között a tolnai megyeszékhelyen pallérozódó Istlstekker Zsolttal és Schneider Sebestyénnel. Ők jelenleg mindketten a BVSC-Zugló igazolt versenyzői.
A nagy viadal árnyékában több kísérőprogramot is szerveznek. Ki kell emelni az első alkalommal sík terepen lebonyolítandó Tour de Sárköz kerékpártúrát. Az amatőr és félprofi bringások saját felkészültségi szintjüknek megfelelően teljesíthetik a 33 kilométeres Sárköz-kört a kétórás szintidőn belül. A profi Istlstekker Zsolt szolgált néhány jó tanáccsal, hogy a nagy hőségben mire figyeljenek a bringások.
– A legfontosabb tartozék a sisak. Ugyan nem versenyről beszélünk, de enélkül senki ne induljon el – mondta a 21 éves sportoló. – A kerékpározás az állóképességi sportágak közül is kiemelkedően magas energiaigényű, így fokozottan figyelni kell a megfelelő táplálék- és folyadékbevitelre. A 33 kilométer nem hosszú táv, nagy kalóriamennyiséget nem égetnek el a résztvevők, de ásványvíz, banán, müzliszelet, szőlőcukor fogyasztása ajánlott, hogy ne „jöjjön a kalapácsos ember.” Ezeket ajánlott néhány órával az eseményt megelőzően elfogyasztani, hogy erőt adjanak, amikor arra szükség van. 

Istlstekker Zsolt (balról) és Szarka Gergely


Istlstekker Zsolt hangsúlyozta, emellett fontos odafigyelni a nyeregmagasságra, guminyomásra és a megfelelő öltözetre is, helyes megválasztásukkal sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat a résztvevők. A július 27-én, szombaton rendezendő Tour de Sárköz rajtja 9.00 órakor lesz Szekszárd történelmi főteréről. 
A profi verseny esélyeseiről elmondta, a Michelton-Scott csapatához szerződött Peák Barnabás, a Tour de Hongrie második és harmadik helyén záró Dina Márton és Valter Attila is favorit.