Akik benne élnek a sportban, azoknak meglepetés erejével hatott, hogy a Szekszárd 2019-es büszkesége díjátadón csak mellékszerep jutott a Szekszárdi Sporközpont Nkft. középtávfutójának, Szemerei Leventének. Pedig a 19 éves sportolót a Magyar Atlétikai Szövetség a díjátadó gáláján az „Év junior atlétája” címmel jutalmazta. Levinek nagy áttörést hozott a 2019-es esztendő: háromezer méter akadályon U20-as Európa-bajnoki 4.  helyezett lett, az év végén már 9:00.27-es egyéni csúcs állt a neve mellett, vagyis több, mint 26 másodpercet javult Szőke Gergő tanítványa. Ezzel olyannyira berobbant az itthoni felnőtt élmezőnybe, hogy az országos bajnokságot is ő nyerte. A csapat Eb-n is ő képviselhette a magyar színeket, nem is rosszul – élete eddigi legjobbját futotta. 

– Díjátadóról díjátadóra jártál az elmúlt hetekben. Megszoktad már a hirtelen jött népszerűséget? 

Azt nem mondanám, hogy megszoktam, de kezdem – mondta Szemerei Levente. – A 2019-es év volt az eddigi legjobb évem, és jó volt újra felidézni a nyári sikereimet. Plusz motivációt jelentett a téli alapozáshoz.

–  Tudsz még javulni? Felül lehet múlni a tavaly elért eredményeidet?

Az idei évem nehezebb lesz abból a szempontból, hogy elsőéves lettem a korosztályváltás miatt, és idén „csak” felnőtt Európa-bajnokság lesz. De ez az év lehet, hogy még fontosabb, mint a tavalyi. Újra bizonyíthatok, hogy tényleg helyt tudok állni a felnőttek között és sikeres felnőtt futó lehet belőlem. Az iskolaválasztással halasztottam egy évet, az is fontos eseménye lesz az évemnek.

– Eljátszottál már a gondolattal, ha nem jön közbe váratlan dolog, sérülés, akadályfutásban hosszú ideig egyeduralkodó lehetsz itthon? 

Persze, gondolkodtam rajta és nagyon jó lenne. De ezt úgy szeretném elérni, hogy nagyon erős magyar mezőny legyen akadályfutásban, ami most véleményem szerint hiányzik. Néhány versenyzőn kívül itthon nincsenek olyan akadályfutók, akik legalább a kontinens középmezőnyében helyezkednek el. Hiányoznak itthonról a rangos és erős nemzetközi mezőnyt felvonultató versenyek. 

– Mi a célod 2020-ban? Reális eredmény lehet tőled a kilencperces határ áttörése vagy a felnőtt Eb-szint?

– Leginkább a felnőtt Eb-szint teljesítése a fő célom, de az sok-sok tényezőből függ. Idén tovább szeretnénk fejlődni edzésmunkában, több edzőtábort is tervezünk, hogy legyen társam, mert egyelőre ez hiányzik a legjobban. Az Eb-szint teljesítéséhez nyáron magaslati edzőtáborba utazunk. Ha sikerül a kvalifikáció a kontinensviadalra, akkor még egy külföldi felkészülés van tervben, hogy minél előkelőbb helyen tudjak majd végezni.