Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján idén is meghirdette a Nemzetgazdasági Minisztérium a nyári diákmunkaprogramot, amelynek keretében mintegy 30 ezer diák kaphat munkalehetőséget.

A diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkát. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a városokban és a falvakban is munkával tölthetik el a nyári szünidő egy részét a fiatalok. A cégek adminisztratív vagy könnyű fizikai munkával történő foglalkoztatással biztosítják a korai munkatapasztalat-szerzést. 

A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek. A programban júliusi vagy augusztusi munkakezdéssel egy-egy hónapra várja az önkormányzat a fiatalok jelentkezését, maximum napi hatórás időtartamra.

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatánál 29 diák vette fel a munkát július 1-jén. Őket a játszóterek felújításánál alkalmazzák, főleg a padok, játszóeszközök karbantartása, festése lesz a feladatuk. Hőségriadó elrendelése esetén pedig – a nagy társaságok példáját követve – vízosztással lendülhetnek akcióba a frekventált helyeken. Augusztusban hasonló létszámmal tervezi fiatalok egyszerűsített foglalkoztatását a helyhatóság. 

A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 146 ezer forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 111 750 forint lehet személyenként és havonta.