Bräutigam Enikő, különleges, egyedi munkáiból nyílt kiállítás Szekszárdon az Amaryllis étteremben. 

A Bencs ásvány ékszerek megálmodója csupa mosoly fiatal hölgy. 

– Öt éve foglalkozom komolyabban az ásványokkal, elvégeztem egy alap ásványterapeuta képzést is – meséli a kezdetekről az alkotó, hiszen szó szerint művészi ékszereket ad ki keze alól.

Mint mondja, az ásványok szó szerint suttognak apró rezgésükkel. Tapasztalata szerint azzal nagyon keveset foglalkozunk, hogy amennyit segít egy ásvány, éppen annyit árthat is, ha nem nekünk való.

Hiszem, hogy ha valaki felnőtt fejjel valamiben annyira el tud mélyülni és oly alázattal, hittel fordul valami irányába, mint jelen esetben Enikő az ásványok felé, akkor ott kell lenni egy megtapasztalásnak egy személyes indíttatásnak. Így volt ez nála is.

– Néhány éve egy bénulásból álltam fel – mondja most már mosolyogva – akkor segítségként hívta az ásványokat.

Enikő szerint az egészségügyi problémája alatt érezte, hogy nyugalmat hoztak a számára, ekkor kezdett el komolyan foglalkozni velük. Volt már kiállítása a Balaton környékén és szokott work shopokat tartani. 

– Nagyon szerencsésnek vallom magam, nekem nincs eltéve otthon ékszer. Amit elkészítek, az meg is találja általában a párját. 

A fiatal alkotót egész családja segíti. 

– Apukám az eszközfelelős –mondja mosolyogva – a tekerőt, vagy éppen a sablont szerzi be, anyukám nagyon sokat segít a fűzésben és a párom is mindenben támogat.

Beszélgetésünk idején éppen az egyik karkötőt stabilizálta még, mire kezdődik a kiállítás megnyitó. 

S akkor a klasszikus kérdés: higgyünk-e a horoszkóphoz rendelt kövekben?

– A magánvéleményem, hogy ez a „horoszkóposdi” sokszor arra jó, hogy célirányosan keressünk valamit. Én azt szoktam mondani, hogy hallgassunk az ásványokra, hiszen ők választanak ki bennünket. Nem mindig ugyanarra a kőre van szükségünk, de az is biztos hogy egy egy ásvány sokszor visszatér az életünkben. 

A kiállítás novemberben látható.

Szél Móni