Miközben érkeztek a vendégek a Pszichológiai Kultúra Hetének megnyitójára megcsodáltam a kiállítást, mely a Kulturális Központ mozi előterében került felállításra, s melyet a kórház pszichiátriai osztályának gondozottjai készíttettek. Virágmintás tükörponty, kockás polip vagy vidám rajzolatú csikóhal. Pontosan, mint az élet. Oly sokszínű. Miközben várjuk a köszöntőket van, aki ridiküljét papíralátétnek használva még keresztrejtvényt fejt, más erdélyi élményeit osztja meg. Egyfajta közösségi esemény minden összejövetel.

– Élhetünk, mint hal a vízben – mondja Pócs Margit köszöntőjében. Mint mondja, élhetünk békességben és szeretetben. – Harmadik évtizede élhetjük meg annak örömét, hogy foglalkozhatunk közösen a lelki egyensúlyunk megteremtésével. Az idei hívógondolat: életünk ritmusai.

Fogantatásunktól kezdve vannak belső és külső ritmusok, melyek hatnak ránk. Például a bioritmus, mely mindenkinél más. Vagy a légzés, melyet oly természetesnek veszünk. S mint olyan nem csupán a fizikai jólétünkre hat ki, de befolyásolja lelkiállapotunkat is. Fontos, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzünk. De nagyon fontos a zene, a tánc, mely végigkíséri az emberi létet.

Dr. Kertész Ágnes főorvos elmondta, sajnos az általános egészségállapothoz még nem mindig párosítják a lelki egészséget. 

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta emlékeznek meg október 10-én a lelki egészségről. Az ÍR Mentálhigiénés Szövetség 10 pontos ajánlást tett közzé a lelki egészség megerősítésére. Ebből jöjjön három:

– Merj a „tökéletes” helyett „elég jó” lenni!
– Szánj időt magadra!
– Nevess minden nap!

A Pszichológiai Kultúra Hetének programjai: www.szekszardagora.hu