Légszomj és menekülési vágy. Talán ezzel tudnám leírni, amit akkor éreztem, amikor minden sötétté vált. Érzékenyítés – mondják az ezzel foglalkozók. Hogy jobban elfogadjuk a sérülteket, jelen esetben a vakokat.

Láthatatlan kiállításra szólt a meghívó, helyszín a Babits Mihály Kulturális Központ. A napom rohanós volt, nem tudtam mikor érek oda. De a sors mindig mindent helyére tesz. Éppen hogy felértem a lépcsőn, a következő csoport már szinte nyitotta a kiállítás ajtaját. Nem volt menekülésre időm, nem tudtam gondolkodni, vajon akarok-e maradni. Sodródtam az árral – szokták volt mondani. A sor elejére kerültem. Ez már csak pont volt az i-re. Vezetőnk egy születése óta nem látó hölgy volt, aki rendkívül humorosan adta elő azt, ami számára természetes, számunkra idegen. Bementünk egy „zsilipbe” – ez még a maga sötétsége mellett engedte láttatni a körvonalakat. Majd nyílt az ajtó és beléptünk. A VAK SÖTÉTBE. A korábbi érzés még fokozottabban tört fel bennem, éreztem, hogy verejtékes a homlokom, a lélegzetemre pedig igyekeztem figyelni… ne hallják, ahogy szaporabbá vált. Nem tudom a velem együtt érkezők mit éreztek, de bennem megfordult a gondolat, hogy kimegyek. Hogy nem bírom elviselni azt a belső nyomást, ami hihetetlen hatással volt rám. Elkezdtünk beszélgetni a vezetőnkkel. A hangja nyugodt volt, s lévén, hogy én voltam a sor elején, az én kezemet fogta. Nem úgy mint én, aki kisgyerekként szorítottam, hogy el ne engedjen… Leültünk asztalhoz, számoltunk dominón pöttyöt és éreztük a szobor alakját. Fájt a szemem. Kerestem csak egy kicsi felsejlő fényt, a biztonságot… nem volt. 

Megkönnyebbültem amikor elindultunk kifelé. Újra a fények felé. S mint minden, kell, hogy ez is tanítson. S hogy mire? Hogy ami nekem természetes, az másnak elérhetetlen álom…

Szél Móni

Fotó illusztráció: pixabay