Az almanachok alapján a két válogatott 1960 óta ötször csapott össze, és a magyarok 4–1-re vezettek – igaz, az előző magyar siker még 1985-ben született. A legutóbbi, 2003-as találkozót az ellenfél nyerte a görögországi Eb-n, az akkori magyar csapatból Iványi Dalma ezúttal már szövetségi edzőként volt jelen Belgrádban, a túloldalon a 16 évvel ezelőtt Amaliadában 21 pontot szóró Ann Wauters viszont – 38 évesen – még mindig kerettag volt.A hatodik találkozó kiváló védekezéssel és 9-0-ás magyar vezetéssel indult, a honosított Turner Yvonne ebből öt pontot szerzett, míg a 208 centis Határ Bernadett – az Eb legmagasabbja – egy percen belül kosarat dobott, dobást blokkolt és lepattanót szedett. Meesseman révén hamarosan három pontra feljött az ellenfél, majd a második negyed harmadik percében már a belgáknál volt az előny (17–18). Az előző Eb-n 12. magyarok hét percig nem találtak a gyűrűbe, és a lendületbe jött rivális egy 15–0-s rohammal faképnél hagyta őket. Az ötpontos előnyből tíz perc alatt 16 pontos hátrány lett, a nagyszünetben 25–39 volt az állás.
A félidei statisztikából kitűnt, hogy a triplák értékesítésében is jobbak voltak a belgák (22/41 százalék), akik 18 büntetőt dobhattak, míg a magyarok csak egyszer állhattak a vonalra. Az első húsz perc legjobbja a szövetségi kapitány nagyobbik lánya, Kim Mestdagh volt 14 ponttal, közte négy hármassal.

Térfélcsere után Mestdagh újabb triplájával húsz ponttal meglépett az ellenfél, ezzel gyakorlatilag eldöntve a meccset. A belgák az 57–37-ről induló utolsó játékrészben is magabiztosan őrizték előnyüket, a magyar csapatnak pedig esélye sem nyílt a felzárkózásra. A 33. percben 25 pont lett a különbség, és a hátralévő időre már nem maradtak izgalmak, így a belgák készülhetnek az olimpiai selejtezőre. A KSC Szekszárd két játékosa, Studer Ágnes hét, míg Kiss Virág pont nélkül zárta a találkozót. 
A 2001 után ismét negyeddöntőbe jutott válogatott megnyerte első két meccsét Nisben, majd harmadik csoportmeccsén, a negyeddöntőben és az alsóházi rájátszásban is alulmaradt. Így összességében két győzelemmel és három vereséggel a 7-8. helyen zárta a 37. Eb-t, és mivel nem került az első hatba, nem vehet részt jövő februárban az olimpiai kvalifikációs selejtezőn.

Fotó: MTI