További ingatlanokat kap a Mathias Corvinus Collegium Szekszárdon, Szombathelyen, Zalaegerszegen, és Révfülöpön is. Minderről az MTI adott hírt Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárának tájékoztatója alapján.

Létrejöhet a Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány – az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága egy erről szóló módosítást fogadott el csütörtökön.

    A testület az egyes vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak történő vagyonjuttatásról szóló törvénymódosítást több ponton is megváltoztatta. Ennek eredményeként jönne létre az új közérdekű vagyonkezelő alapítvány, amelynek létrehozáséért a pénzügyminiszter felel. 
    Az alapítvány feladata a kulturális értékek megőrzése, kulturális rendezvények szervezése, oktatás, a műemléki örökség védelme és az ezt végzők támogatása. 
    A Polgári Művelődésért Alapítvány a feladatai ellátásához megkapná a fővárosi II. kerületi Klebelsberg-kastélyt – amely az előterjesztésben helyrajzi számon szerepel, az alapján kereshető ki -, az abban lévő ingóságokkal együtt. 
    A módosítócsomag kimondja azt is, hogy a Polgári Művelődésért Alapítvány további vagyonának és költségvetési támogatásának biztosításáról a kormány gondoskodik. 
    A módosító csomag kiegészíti az eredeti javaslatot egy tőkejuttatással a Batthyány Lajos Alapítványnak, hogy az rendelkezzen a vagyonkezelő alapítványokra előírt tőkeminimummal. Eszerint az alapítványhoz került egy budapesti, I. kerületi, a helyrajzi száma alapján Csónak utcai épület. 
    További ingatlanokat kap a Mathias Corvinus Collegium is Révfülöpön, Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. 
    A változtatáshoz a törvényjavaslat preambuluma is igazodik. Hogy a Millenáris Alapítvány eleget tehessen a törvény által szabott feladatának, a Millenáris Nonprofit Kft. valamennyi egy évet meghaladó határozott idejű bérleti jogviszonyát megszünteti, az érintetteket pedig kárpótolja. 
    Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kérdésre elmondta: azért indokolt a bérlőkkel megszüntetni a jogviszonyt, mert a jövőben a kuratórium felelőssége lesz a vagyon megfelelő hasznosítása, hogy abból elegendő bevételük származzon. 
    Beszámolt arról is: a Mathias Corvinus Collegium azért kap révfülöpi ingatlanokat, hogy nyári táborok keretében is végezhessen tehetséggondozó tevékenységet.

Forrás: MTI

Fotó: Mathias Corvinus Collegium – MCC