Március a legtöbb munkát adó hónap – tulajdonképpen ekkor készítjük elő a kertünket a tavasz érkeztére. A feladatok lajstromának élén áll a metszés, a veteményezés és a permetezés, na de nézzük a legfontosabb teendőket, amik várnak ránk!

Ásás

A talajmenti fagyok ebben a hónapban már felengednek. A veteményezés előkészítését szolgáló talajforgatáson túl, érdemes a gyümölcsfáinkra is gondolni. A fák nagyjából két méteres sugarában ássuk fel a talajt, majd komposzttal vagy szerves trágyával (mérettől függően 5-30 kg) segítsük elő a tápanyaghoz jutásukat.

A szamócaágyások rendbetétele is megkezdődhet.  Távolítsuk el a fagyvédelmi takaróanyagokat és az elszáradt leveleket a növényről. Lazítsuk fel a talajt, majd öntözzük be, hogy minél gyorsabban fejlődésnek induljon. 

Metszés

Ha a februári időjárás vagy az időnk nem engedte, úgy ebben a hónapban még bátran metszhetjük a gyümölcsfákat és bokrokat. Mindenképp az almatermésű fák élveznek elsőbbséget, majd jöhetnek a gyümölcsbokrok és a csonthéjasok. Fontos, hogy a kajszi-és őszibarack fáknak csak rügyfakadás után álljunk neki!

A rózsák fagyvédő takarását is eltávolíthatjuk és nekiállhatunk a metszésüknek. A bokorrózsákat harmadára, a parkrózsákat felére vágjuk vissza. A mini és takarórózsáknál, valamint a lugasnak nevelt rózsáknál végezzük el a kurtítást és ritkítást.

Lemosópermetezés

A téli fagyok elmúltával (5℃ felett) és rügyfakadás előtt az egyik legfontosabb tavaszi teendőnk a lemosópermetezés. Ezzel elvégezhetjük a növények fertőtlenítését, valamint elpusztíthatjuk az áttelelő kórokozókat és kártevőket – rovarokat, gombákat, baktériumokat.

Veteményezés

Mihelyt a föld már nem fagyos, az alábbi palántákat ültethetjük ki: fejeskáposzta, karfiol, saláta. Szabadföldbe vethető a borsó, a petrezselyem, a sárgarépa, a paszternák, a vöröshagyma, és amennyiben friss zöldhagymát szeretnénk az asztalunkra, akkor a dughagyma is 2-3 cm mélyen a földbe kerülhet.

Mivel még nem kezdődött meg a rügyképződés, így ez az idő a cserjék és díszfák ültetésére is alkalmas. Fontos, hogy mielőtt végső helyére kerülne az új növény, az ültetőgödröt komposzt, szerves trágya és föld keverékével töltsük meg és alaposan iszapoljuk be.

Virágok

Az őszi virághagymák – krókuszok, tulipánok, nárciszok – márciusra már kihajtanak, ha melegebb az idő. Gondoskodjunk rendszeres locsolásukról és tápanyagutánpótlásukról! A balkonnövényeket (muskátli, leander stb.) is átültethetjük friss, tápanyagban dús földbe, majd egy hét elteltével megmetszhetjük, így sokkal sűrűbb leveleket és több virágot hoznak. Az árvácskák, százszorszépek és primulák is bekerülhetnek a virágládákba.

Hamarosan az áprilisi munka-naplónkkal jelentkezünk, hiszen a tavasz második hónapja is megannyi feladatot hoz majd magával. Tartsatok velünk akkor is!

Szabó Berni