Egyre többször esik fagypont alá a hőmérséklet, és fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. A fagyos levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Ezért a madaraknak ilyenkor is fokozottan kell ügyelniük a folyadékvesztés pótlására. Gondolhatnánk, hogy a hó vagy zúzmara megoldást jelenthet a madaraknak, de a gyakran száraz, csapadékmentes a tél, így ez a vízutánpótlási forma ritkán elérhető.

A vízfürdő a madarak tollazatának tisztántartása miatt is fontos. 

Télen a lényeg nem az, hogy a madarak számára a nap minden percében rendelkezésre álljon a víz. Már az is nagy könnyebbség nekik, ha legalább néhány órán keresztül hozzáférhetnek. Ezért elegendő, ha naponta egy-két alkalommal kiszedjük az itatóból a jeget, és a helyére maximum langyos csapvizet töltünk. A legjobb 40–50 cm átmérőjű, 5–10 cm mély műanyag virágalátét itatót alkalmazni, amiben a madarak fürödni is tudnak. A kerámia edények a fagy miatt sérülhetnek. Az itatók vizébe érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet. Soha ne használjunk mély, vízzel teli hordót erre a célra, és a kerti tavak szélein gondoskodjunk sekélyebb szegényről. 

Annak érdekében, hogy embertársaink is biztonságban legyenek, az ablakpárkányra, erkélykorlátra kihelyezett itatókat mindig megfelelően rögzítsük. 

Fagyban és a nyári forróságban is gondoskodjunk madarainkról!

Környezettudatosság: 

Ha télen is itatunk, és van komposztálónk is, az itató naponta eltávolított jegét érdemes
erre halmozni (komposztáló hiányában egy-egy fa vagy bokor tövébe is tehetjük),
mert olvadáskor a jég öntözővízként hasznosul. Az itatók akár 6-8 liternyi
vizét érdemes egész évben ilyen odafigyeléssel kezelni és a naponta
cserélt vizet így öntözésre felhasználni, ami éves szinten
sok száz liternyi hasznosítást jelent!

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület

Fotók: MME- Orbán Zoltán