Az országos és főként a Tolna megyei kedvező járványügyi adatok látszólag reményre adnak okot, hiszen minden kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, de ennek ellenére is sok kérdés, kétely merül fel mindenkiben a jövőt illetően. Így nem csak az elmúlt időszak történései, hanem a jelenlegi helyzet is okozhat érzelmi megterhelést.

A változások azonban súlyosabban érintik az egészségügyi és szociális szféra dolgozóit, rájuk még nagyobb teher hárul, hiszen ők különösen nagy érzelmi megterhelésnek vannak kitéve. Nem csak fizikailag, hanem lelkileg és mentálisan is helyt kell, helyt kellett állniuk a stresszes, fárasztó és túlfeszített időszakban.

Nekik nyújt ingyenes, önkéntes szupervíziós támogatást a Magyar Szupervizorok és Szupervizor – Coachok Társasága. A témával kapcsolatos kérdéseinkre Pintér Dóra okleveles szupervizor válaszolt.

Mi a szupervízió?

A szupervízió a hivatásgondozás és a munkahelyi lelki egészségvédelem hatékony eszköze. Olyan rendszeres időközönként történő beszélgetés, ahol a szupervízióban részt vevő szakember folyamatos figyelmet kap a szupervizortól.

A szupervíziós alkalmak hozzájárulnak a munkavégzéssel kapcsolatos stressz-helyzetek, munkahelyi problémák, konfliktusok, érzelmi elakadások feldolgozásához. A szupervízió segít abban, hogy a munkahelyi, szakmai szerepeinkben jól érezzük magunkat, növekedjen az érzelmi intelligenciánk és rugalmas ellenálló képességünk.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A szupervíziós ülés a szupervízióban részt vevő szakember és a szupervizor közötti személyes beszélgetéseket jelenti, melyek alkalmanként 45-60 percesek. Ezek a beszélgetések jelen helyzetben történhetnek az online térben vagy személyesen is. A beszélgetés során a szakember bármilyen szakmai helyzetét, nehézségét meg tudja osztani a szupervizorral, és a szakmai beszélgetés során ennek érzelmi terhét le tudja tenni, friss levegőhöz, energiához tud jutni.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Tolna megyében és környékén is minél több szakemberhez eljusson ez az ingyenes lehetőség. Szeptember 30-ig várjuk azok jelentkezését, akik élni szeretnének az egészségügyi, illetve szociális dolgozók részére felajánlott ingyenes szupervizori támogatással. Keressenek bizalommal minket elérhetőségeinken!

Az önkéntes szupervíziós támogatással kapcsolatos részleteket itt találják meg: 

https://szupervizorok.hu/szupervizio-hu/pro-bono

Az egészségügyi és szociális területen dolgozók részére felajánlott ingyenes szupervíziós támogatáshoz több, mint 50 okleveles szupervizor csatlakozott, köztük Tolna megyéből Kálóczi Andrea és Pintér Dóra. 

Kálóczi Andrea:” Lassan tíz éve dolgozom szupervizorként, elsősorban a közalkalmazotti szférában, ahol a személyiség fejlesztése, a mentális „karbantartás” kiemelten fontos. Elsősorban egyéni és team szupervíziós folyamatokat tartok. Rendszeres témák a konfliktusok, a bizalomvesztés, a lojalitás, az időbeosztás, valamint a negatív helyzetek kezelése. Sokat dolgozom az érzésekkel, s az érzések mögött meghúzódó tapasztalatokkal, hiedelmekkel…”

E-mail: kaloczi@tolna.net

Tel.: +36 20 576 1945

Pintér Dóra: „Szupervízor diplomámat a Károli Gáspár Református Egyetemen szereztem. 2013 óta kísérek egyéni-, csoportos és team szupervíziós folyamatokat az egészségügy, a szociális szféra, valamint a for profit szektor munkatársai és vezetői számára. Szupervíziós munkáim közül fontosnak tartom kiemelni a hospice területen dolgozó segítők részére vezetett szupervíziós folyamatokat. Megtisztelő érzés, hogy tudásommal támogathatom azokat az egészségügyi dolgozókat, ápolókat, önkéntes segítőket, akik nap, mint nap érzelmileg nagyon megterhelő helyzetek mellett kell, hogy helyt álljanak…”

e-mail: pinterdori80@gmail.com

tel.: + 36 30 419 9684