A kerekesszékes Holdbogár története elfogadásra tanítja a gyerekeket. Rajzfilm előzetes a cikkben!

A Bogyó és Babóca 4. ‒ Tündérkártyák ‒ 13 + 1 új mese az elmúlt évtized legsikeresebb magyar gyerekfilm-sorozatának negyedik része, amely az előző három mozifilmhez hasonlóan elsősorban a 2-6 éves gyerekeket szólítja meg. A Pro Familiis, Aranykönyv és Janikovszky Éva-díjas író, Bartos Erika bájos karakterei játékosan, különböző kalandokon keresztül fedezik fel az őket körülvevő világot, a mesék a természet szeretetére, a békességre ösztönzik a legkisebbeket. A kis nézők a 14 új epizódon keresztül jó példát kapnak az óvodások közötti konfliktusok feloldására.

A 72 perces mozifilm nemcsak kedves történeteket és tanulságos kalandokat tartogat a nézőknek, hanem egy igen komoly üzenetet is közvetít számukra: az új szereplő, a kerekesszékes Holdbogár által Bartos Erika a fogyatékossággal élők mindennapjait szeretné megmutatni a legkisebbeknek. A Holdbogár gyenge lábai ellenére semmiképp sem kiszolgáltatott szereplő, sokkal inkább az önállóságot testesíti meg – mesélte az új karakterről egy interjúban az írónő. Koltai Krisztina – az Erzsébetvárosi Magonc Óvoda óvónője, aki csoportjával elsők között nézhette meg a mozifilmet – úgy véli, a gyermekek szociális érzékenyítését már egészen korán fontos elkezdeni. Holdbogár karaktere és története hiánypótló a gyermekirodalomban, ritkán vállalkozik arra bárki, hogy ezt a témát a gyerekek elé vigye mese formájában. Pedig igenis nagy szükség van rá, és hatalmas segítség, hogy éppen a meséken, történeteken keresztül találkozhatnak ezzel, mert a legközvetlenebb kapcsolatot biztosítják az érzelmeik, gondolataik, és a való világ történései, helyzetei között. Megláttatják a gyerekekkel, hogy milyen erő rejlik a barátságban, hogy nem baj, ha hibázunk, azt mindig jóvá lehet tenni, hogy szabad mérgesnek is lenni, hogy nem is nehéz bocsánatot kérni, és hogy milyen jó érzés, ha megbocsátunk, vagy megbocsátanak nekünk. Az új részekben nagy hangsúlyt kaptak a közös tevékenységek, az összefogás, a segítségnyújtás is, amit az óvodai nevelésünk nagyon fontos szegmensének tartunk – tette hozzá az óvónő.

A Bogyó és Babóca 4. ‒ Tündérkártyák mozifilmet a korábbi részekhez hasonlóan ezúttal is az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza és Antonin Krizsanics alkotópárosa rendezte. A mesélő és a szereplők hangját ismét Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kölcsönözte, a produkció zenéjét és hangzásvilágát pedig a Kifli Zenekar szerezte. 

A rajzfilm előzetes:  https://www.youtube.com/watch?v=T-VXBCHU11o 

A filmszínházak listája, ahol a filmet műsorra tűzték: https://bit.ly/2Dzr5HS