Mint ahogyan az ismeretes, Ács Rezső polgármester márciusban elindította a Szekszárdi Önkéntes Programot, melynek célja az, hogy az Önkormányzat megteremtse az otthonmaradás valódi lehetőségét a korona vírus járvány miatt leginkább veszélyeztetett korosztály – a 70 év feletti nyugdíjasok – számára.  A felhívásra eddig 37-en jelentkeztek, közülük már 30 fő, szerződéses kereteken belül megkezdte a segítő szolgálatot a városban. Toláczi Zsuzsanna, a Humánszolgáltató Központ vezetője és az önkéntes program koordinátora tájékoztatta szerkesztőségünket az eddigi tapasztalatokról. 

A legfontosabb dolog, ami egyben örömre is ad okot, hogy segítséget kérő időskorú szekszárdiak elégedettek a program által nyújtott szolgáltatással. Az önkéntesek feladata főként a bevásárlás, gyógyszerkiváltás, postai ügyintézés, valamint igény esetén a kutyasétáltatás. 

A Tarr Kft. által  üzemeltetett – és egyben támogatásként felajánlott –  call centeren a cég munkatársai 8 órától 21 óráig fogadják az idősek hívását a 06-74-679-000 telefonszámon. Az itt beérkező kéréseket a Humánszolgáltató Központban igénybejelentő lapokon rögzítik, és az önkéntesek is innen indulnak minden nap a rászorulókat segítő ügyeket intézni.

A programban résztvevők központi koordinálás mentén dolgoznak, naponta tartanak megbeszéléseket, a nap végén pedig tapasztalataikat egymással megosztva, táblázatokat vezetnek, és statisztikákat készítenek. A statisztikai adatok nagy segítségül fognak szolgálni arra az esetre, ha az igény nagyobb mértékben megnövekedne az időseket segítő szolgáltatás iránt. Ezt a munkát saját Facebook és Messenger csoport létrehozásával tették még hatékonyabbá. 

Jelenleg 168 idős korú szekszárdival tartják a kapcsolatot, akiknek az igényeik eltérőek, de főként a bevásárlásban kérik az önkéntesek segítségét. A Humánszolgáltató Központ vezetője elmondta, hogy a hónap forduló miatt számítanak arra, hogy a csekkbefizetésekkel kapcsolatban is több feladatuk lesz. Most még tudják teljesíteni a különlegesnek számító egyedi kéréseket is, de arra kérik a segítséget kérőket, hogy a bevásárló lista készítésénél törekedjenek arra, hogy a rövidtávú napi szükségleteiket írják fel inkább nagybevásárló lista helyett. Előfordult, hogy előre fizetős mérőórát kellett feltölteniük, ez új és ismeretlen „küldetés” volt, de megoldották a feladatot.

Arra is felkészültek, hogy ha szükséges, az önkéntesek besegítenek majd az Önkormányzat ételkiszállítási programjába is, jelenleg viszont mindkét segítő szolgálat külön logisztika mentén, és gördülékenyen működik. Toláczi Zsuzsanna azt kéri, hogy aki teheti, jelentkezzen a segítő programok valamelyikébe, mert most még minden feladatot el tudnak látni, várhatóan a szolgáltatásokat igénylők száma növekedni fog, ezért minden segítő kézre szükség lehet majd. 

 Az idősek munkanapokon 8 és 21 óra között, ingyenesen hívható 74/679 000-es telefonszámon igényelhetnek segítséget.

 Az önkormányzat az onkentes@szekszard.hu e-mail címen várja 18 éven felüli, egészséges, önkéntes civil segítők jelentkezését.