Ács Rezső tájékoztatása szerint, a hivatal folyamatosan szerezi be a szükséges védőfelszereléseket. A maszkokat egy önkormányzati cég, a KT Dinamic Nkft. készíti, napi 100 db-ot juttatnak el a hivatalhoz, amit elsősorban önkormányzati intézményeknek juttatnak el, mint például bölcsőde, óvodák, a Humán Szolgáltató és a Szociális Központ.

Mától, a nyári szünidő szerinti menetrenddel közlekednek a Volán helyi járatai Szekszárdon, és a központi Posta, soron kívüli csekk befizetésre ad lehetőséget a 70 év felettieket segítő önkénteseknek, 14 és 15 óra között.

Megoldás született a szekszárdi gyermekek étkeztetése is. Az Önkormányzat, a rendkívüli szünet, illetve a digitális munkarend ideje alatt is biztosítja az intézményi gyermekétkeztetést. Az iskolások esetében már 2020. március 17-től, a bölcsődés és óvodás gyerekek számára pedig 2020. március 24-étől van erre lehetőség. Az étkeztetés minden nap 11.00 és 13.00 óra közötti, étel elviteles módszerrel biztosított abban az esetben, ha a szülő az erre vonatkozó igényét telefonon, vagy e-mailben bejelenti. Eközben zajlik az önkormányzati tulajdonban lévő cégek, intézmények,humán-kapacitási és az eszközállomány felmérése, a rendelkezésre állás szempontjából. Folyamatos a városban lévő szálláskapacitások felmérése is, az esetleges igénybevétel miatt, tájékoztatott Ács Rezső.

40 önkéntes jelentkezett az időseket segítő programba, akik jelenleg 23 idős korúnak segítenek elsősorban a bevásárlásban, postai befizetésben, gyógyszer kiváltásban.

Szó esett arról is, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése előtt igényelt lakhatási vagy gyógyszertámogatást, a jogosultság megszűnése után nem kell újra igényelni. A lakhatási támogatás a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig, a gyógyszertámogatások pedig további 6 hónapig folyósításra kerülnek. 

Dr. Németh Csaba, a Szekszárdi Balassa János főigazgató főorvosa is tájékoztatott a jelenlegi helyzetről.

Elhangzott, hogy az intézményben január óta folyamatosan zajlik a járványkórházi működésre való szakmai és logisztikai felkészülés, s közben egyre több támogatási felajánlás érkezik. A kórház vezetői érzékelik az egészségügyi dolgozók felé áramló megnövekedett biztatást, tenni akarást. 

A meggyőződésük viszont az, hogy ebben a helyzetben a helyiek által mozgósított erőforrásokat úgy tudják a leghasznosabban felhasználni, ha a felajánlott segítségeket célirányosan, közvetlenül a kórház koordinálja. Így szakmailag is megalapozottan lesz biztosítható, hogy a járvány megfékezésére tett erőfeszítések célt érjenek. Arra hívják fel tehát a lakosságot, hogy a járvány leküzdése érdekében tett felajánlásaikat, írják meg a felajanlas@tmkorhaz.hu e-mail címre.

Természetesen a tájékoztató fő témája volt, hogy az Országos Tiszti Főorvos egyik határozata szerint, a Szekszárdi Kórház is járványkórházzá alakul, ami azt jelenti, hogy a belgyógyászati tömböt és a D épületet különítik el a vírusos megbetegedésben szenvedők kezelésére, ahol 250 ágyat tudnak elhelyezni. A Kórház C épülete tartalék kapacitásként kerül kiürítésre, ahol további, mintegy 60 ágy helyezhető el intenzív betegellátásra, lélegeztetésre. A kórház 28 ágyas intenzív osztálya is rendelkezésre áll. Jelenleg 28 db lélegeztető gép került üzembe helyezésre.

Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a szekszárdiaknak nem jelent plusz veszélyforrást a járványügyi kórház ittléte.Megnyugtatásként a Főigazgató elmondta, hogy a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, és azok utánpótlása is folyamatos.

Dr. Németh Csaba fontosnak tartotta kiemelni, hogy a járványkórház feltételeinek kialakítása mellett, a kórházban elérhető, valamennyi orvos szakmai területen, minimális kapacitással, de folyamatosan biztosítják az elsősorban akut ellátást igénylő betegségek ellátását. 
Változatlanul zajlik a daganatos betegek diagnosztikai, műtéti és onkológiai gyógyító ellátása is.

A megváltozott helyzet miatt, a kórház szokásos működését jelentős mértékben át kellett alakítani. A változásokról részletes tájékoztatás érhető el az intézmény weboldalán, és munkatársaik telefonon is az érintettek rendelkezésre állnak. 

Elhangzott még, hogy a sikeres működéshez két kulcsfontosságú dolog mindenképpen szükséges. Az egyik, hogy a kórházi kezelést nem igénylő esetekkel ne terhelődjenek az osztályok, a másik pedig a kórházi munkatársak, egészségügyi dolgozók védelme, amit felelősségteljes magatartással kell megóvnia a lakosságnak. 

Ács Rezső és Dr. Németh Csaba is azt kérte a szekszárdiaktól, hogy tartózkodjanak a hamis tartalmakkal bíró hírek tovább terjesztésétől, és csak a hivatalos hírcsatornákról tájékozzanak, valamint azt is hangsúlyozták, hogy továbbra is azzal segítenek az emberek a legtöbbet a járvány elterjedésének megakadályozásában, ha nem hagyják el otthonaikat.

Borítókép: Kiss Albert