Két héttel ezelőtt még arról tájékoztatta a közvéleményt Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, hogy átadták az új, Béri Balogh Ádám utca és Szabó Dezső utcák kereszteződésébe tervezett orvosi rendelő munkaterületét. A környéken élők petíciót nyújtottak be az önkormányzathoz, illetve levelet írtak a polgármesternek és a jegyzőnek a tervezett beruházással kapcsolatban megfogalmazott fenntartásaikkal. 

Köztudott, hogy a III. és XIV. számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó jelenlegi rendelők elhelyezkedése távol van az ellátási területtől. Ráadásul a meglévő egészségügyi alapellátási intézmények kis alapterületű és nem bővíthető helyiségekkel rendelkeznek, ahol a kor orvosszakmai követelményeinek nem lehet megfelelni. Az új intézmény elhelyezkedésével az egészségügyi szolgáltató közelebb kerül a körzetéhez és könnyebben megközelíthető lesz. 

Az orvosi rendelők helyszínének kiválasztása során összetett szempontrendszert vett figyelembe az önkormányzat. Elsősorban a pályázati feltételeket, melyek például maximálták az ingatlanvásárlásra fordítható keretet, továbbá az ellátandó orvosi körzetek területét, a gépkocsival és tömegközlekedéssel történő akadálymentes megközelíthetőséget, a rendelőhöz kapcsolódóan közeli parkolási lehetőséget. 

A város, a tervezők és a kivitelezők már a kezdetektől bevontak minket a folyamatba – mondta dr. Papp Zoltán, a III-as körzet orvosa. – A telepítendő infrastrukturális fejlesztések kapcsán is kikérték a véleményünket. Mindkét rendelőnél problémát jelent a parkolás. A Vörösmarty utcában a felfestés ellenére engedély nélkül várakoznak a fenntartott helyen. A rendelőkbe a bejutás a szűk folyosók miatt körülményes. A belvárosban található épületben ráadásul más intézmények is dolgoznak, így a bejárat túlzsúfolt. A délutáni rendelés olykor beleér az ügyeleti időbe, ez sem szerencsés.”

„Az ellátási körzetembe a Bakta városrészben lakók tartoznak, az I. Béla gimnázium pedig a város másik végén található – jegyezte meg dr. Bálint Orsolya. – A rendelőm várója alkalmatlan a funkciójára. Az új épületben például alaposabban lehet majd szűrővizsgálatokat végezni, egy külön ambuláns helyiségnek köszönhetően pedig nem akad meg a rendelés. Forgó rendszerű rendelést – az orvos és asszisztencia is külön dolgozik – lehet tartani, ami a hatékonyság és munkaszervezés szempontjából is jobb. 

Mindkét orvos egyet értett abban is, hogy a tömegközlekedéssel jól megközelíthető új helyszínen az üzemeltetési költségek jelentős része megtakarítható lenne, hiszen jelenlegi rendelőjük felújítása elodázhatatlan. Az átalakításnak magában kellene foglalnia a nyílászárók és elektromos hálózat cseréjét, a világítás korszerűsítését. Szükséges mértékben cserélni kellene a gépészeti berendezéseket a szaniterekkel és radiátorokkal együtt. A két körzetben több mint négyezerötszáz lakost látnak el. A megvalósítandó beruházás biztos hátteret teremtene az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az egészségmegelőzéshez.  

A tervezett új orvosi rendelő kapcsán érkezett tiltakozó levélben foglaltakkal ellentétben a valóság az, hogy a tervezett épület földszintes kialakítású, lapostetős. A két új rendelőhöz a kormányrendelet szerint nyolc darab parkolóra van szükség, ennyi került megtervezésre, ebből egy hely a mozgáskorlátozottak számára. Az építés időtartama nyilvánvalóan okozhat kellemetlenséget, a beruházás befejezését követően azonban az épület megléte nem járna extra hanghatással. Az épület tervezésekor a területen történő elhelyezés fő szempontja a fák lehetőség szerinti megtartása volt: a két érintett lépcsőház előtt lévő 20 darab fából 3 darab kínai nyárt kellene kivágni. Jogszabályi előírás alapján október 30-ig az önkormányzatot visszapótlási kötelezettség terheli. 

Minden olyan lépés, amely a rendelő tervezett helyre történő megépítése ellen irányul, a támogatási cél határidőben történő esetleges megvalósulását veszélyezteti, illetve a projekt több hónapos csúszását eredményezheti.