A négy hónap több mint négyezer munkaórát takar. A karácsonyt és az új évet leszámítva kollégáim szombatonként is dolgoztak, hiszen átérezték az itt élő emberek tragédiáját – mondta Korcsmár István, az Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: közel 400 köbméter törmeléket távolítottak el, több mint 12 tonna volt az acélmennyisség, amit a megtámasztáshoz használtak. Az épületben lévő állványok a jövő hét közepéig maradnak, mert kivárják a 28 napos betonszilárdságot. A vezérigazgató kiemelte, 50 köbméter betont építettek be, illetve 4 tonna betonacélt használtak el a kivitelezéshez. Megjegyezte, az elmúlt négy hónapnak voltak nehéz napjai és éjszakái. A lakók után ő a második legboldogabb ember, hogy a múlt héten befejezték a helyreállítást. Közölte azt is, 30 perces kisfilm készül a rekonstrukciós munkálatokról. Egyrészt szeretnék bevinni a műszaki felsőoktatásba, másrészt a lakók megnyugtatására szeretnék levetíteni. A kivitelezés ideje alatt sok minden elhangzott, sok kérdést kaptak. Aki megnézi, az megnyugodhat, hogy ezek az épületek a következő 50 évben biztonsággal lakhatók lesznek. 

A következő napokban a társasházaknak a közműszolgáltatókkal kell megegyezniük. Ezt követően mindenki a biztosítótól kapott összegből egyénileg újítja fel a lakását. A Herman Ottó utca 5. szám alatti épületbe a tisztasági festést követően akár napokon belül visszaköltözhetnek a lakók, a 3-as lépcsőházban a nyílászárók cseréje több hetet vehet igénybe, míg a robbanásban leginkább érintett három lakás esetében több mint fél év lehet a teljes helyreállítás időtartama. 

Ács Rezső polgármester hangsúlyozta, komoly mérnöki, szakmai stáb dogozott hónapokig az Alisca Bau irányításával. A gyorsaság sokat számított, szerencsére az időjárás sem hátráltatta a munkálatokat, így le a kalappal a mérnökök, statikusok és helyi vállalkozók előtt. Példaértékűnek nevezte az összefogást, a váratlan esemény bebizonyította, ha baj történik, számíthatnak egymásra a szekszárdiak.

Fotó: Kiss Albert