madeinszekszard.hu a januári utolsó közgyűlésre azzal a szándékkal delegált tudósítót, hogy első kézből értesüljön a város életét meghatározó új fejleményekről. Lehet, hogy naivitás volt részünkről azt feltételezni, hogy a közgyűlésben érdemi munka zajlik (hiszen maga Bomba Gábor is kihangsúlyozta, hogy mostantól kezdve az a bizottságokban fog folyni), mégis a csekély többséggel rendelkező ÉSZ és a Fidesz között dúló politikai háború még így is meglepett minket. Mert bár tagadhatjuk, de – ahogyan előző cikkünkben is kiemeltük – a választások után közel négy hónappal is háborús helyzet uralkodik Szekszárdon, a konszolidációnak nyoma sincs. Viszont egyre több jel utal arra, hogy új típusú politikai kommunikáció van kialakulóban, amelynek központi terepe a facebook, ahol a vélemények helyett sok esetben csak arctalan álprofilok által generált hangulatkeltés zajlik.

A közgyűlés, ahogyan Ács polgármester és Bomba Gábor is megjegyezte egy-egy posztjában maratoni hosszúságú volt és több olyan dologra is fény derült, ami a jövőre nézve minden szekszárdi számára elgondolkodtató.

Kezdjük a rekreációs központ kérdésével. A közgyűlés első felének egyértelműen leghangsúlyosabb eleme a korábban megtervezett rekreációs központ megvalósítása volt, amelyről igen hamar kiderült, hogy az ÉSZ ebben a formában nem támogatja. Mind Zaják Rita, mind pedig Rácz Zoltán Rókus képviselő a projekt fenntarthatóságát kérdőjelezte meg, Ács polgármester viszont az ÉSZ által javasolt „fodrász, kozmetikus, mászófal, masszázs”- vonalat   tudta nehezen elfogadni. Való igaz, hogy egy ilyen mértékű beruházásnál elengedhetetlen a megtérülési mutatók kiszámítása, hiszen országszerte több példa is van a különböző városok által finanszírozhatatlan vizes-beruházásokra, ugyanakkor aligha fog néhány fodrász, masszőr és kozmetikus olyan bevételt termelni, amely érdemben járulhatna hozzá a költségek csökkentéséhez. A közgyűlésben akkor vált abszurddá a hangulat, amikor a megjelent tervezők előtt Rácz Zoltán Rókus is elismerte a tervek minőségét, majd arra hivatkozott, hogy a szekszárdiak többsége nem támogatja ezt a beruházását.

A facebook mint a hiteles vélemények forrása

Dr. Haág Éva ekkor kérdést intézett Ráczhoz, amelyben arra kereste a választ, hogy az ÉSZ képviselője, hogyan jutott erre a következtetésre. A videónkban ezt az abszurd szócsatát láthatják:

Teljesen értető, hogy a szekszárdiak az uszodaépítés körül kialakult helyzetet egyáltalán nem tolerálják és ennek a facebookon is hangot adnak. Arra hivatkozni azonban az ÉSZ részéről, hogy „az általam megkérdezett emberek nagy része”, nos ez több mint komolytalan. Sokkal értelmesebb, hitelesebb és megnyugtató lenne valóban megkérdezni a szekszárdiakat, hogy ők mit szeretnének. Természetesen mindezt úgy, hogy a projekt összes anyagi vonzatát feltárja előttük a városvezetés. 

A közgyűlés hangsúlyos eleme volt még a leváltott cégvezetők ügye is. Mint városszerte köztudott az ÉSZ zárt bizottsági ülésen váltotta le a Sportközpont és a Vagyonkezelő vezetőjét. Erről Ács polgármester facebook oldalán adott hírt, Bomba Gábor pedig a saját oldalán adott hangot a „szivárogtatással” kapcsolatos ellenérzéseinek. Most Ács Rezső – tőle szokatlan keménységgel – árnyalta a képet:

A háttérben különböző régi sérelmek is lehetnek, erről Zaják Rita képviselő asszony hozzászólása is tanúskodik:

Konkrétan nem tudjuk, hogy milyen olyan elbocsátások (kirúgások?) történtek 2008-ban, amelyeknek – ugyan képviselő asszony szerint – semmi közük a jelenlegihez, de mégis fontosnak tartotta megemlíteni, ezért levélben fogunk az érintettekhez fordulni, hogy ezt tisztázzuk.

A közgyűlést még színesítette két érdekes intermezzo is. Az egyik esetben a szekszárdi kosarasok bérlakásairól esett szó és egy pillanatra megfagyott az ülésteremben a levegő, amikor Szabó Noémi felelevenítette, hogy az ÉSZ egyik munkatársa (szó szerinti idézet következik) „szarnak” (sic!) titulálta a helyi utánpótlást.

A másik ügy a transzparencia kérdéséhez kapcsolódik, a Tolnatáj Televízió támogatása kapcsán a Fidesz frakció szerette volna elérni, hogy ne csak a közgyűlés, hanem a bizottsági ülések közül havi 5 alkalom is közvetítve legyen. A Fidesz a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság üléseihez ragaszkodott volna, ezt azonban az ÉSZ leszavazta. Így a szekszárdiak élőben a város ügyeiről ténylegesen döntő bizottság üléseit nem láthatják. Természetesen ez számos kérdést felvet, élénk kommentháború is kialakult a facebookon, de a demokrácia már csak ilyen.

Zárszóként megállapíthatjuk, hogy tanulságos volt a szekszárdi közgyűlés utolsó ülése, mert a helyszínen jól érzékelhető volt a mélyben lappangó konfliktus, amely a két politikai oldalt elválasztja. A kérdés már csak az, hogy ebben a légkörben ki és mennyit fog betartani a választóknak tett ígéreteiből.