Otthon az ötödik hazában – ezt az alcímet adta készülőben lévő filmjének Kindl Gábor, aki ezúttal a bukovinai székelyeknek állít emléket.

– Bejártuk azt az utat, melyet a történelem mért a székelyekre – mondja a szekszárdi filmes szakember. – Jelenleg az utómunkálatok zajlanak – pontosabban közel vagyunk a finishez –  hiszen november közepén lesz a premier.

A filmben olyanok szólalnak meg, akik nem csupán elmesélésekből ismerik a hányattatott sorsot, hanem ők is megélték, hiszen menekülni kényszerítette őket a történelem.

„Mindig a máséban laktunk.”

„Mi is megfizettük a ház árát.”

„Jöttek a felderítők, olyan alacsonyan repültek.”

„A három éves kisöcsém sírt az úton. Haza akart menni. Édesapám botokból csinált egy kis tetőt a szekérre. Abbahagyta a sírást. Már volt házunk.”

Ilyen és ehhez hasonló gondolatokat osztottak meg a stábbal azok, akik vállalták, hogy felidézik a sokszor szörnyű emlékeket. Az út során koszorúkat helyeztek el és letették a tisztelet virágait.

A Maroknyi székely a madéfalvi veszedelem 255. évfordulójának évében, a bukovinai székelyek hazatérésének 75. évfordulója és a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének megalakulásának 30. évében készült. 

Aki átélte a menekülés útját, tudja, miről mesélnek a közel száz évesek. Aki nem, legyen hálás a sorsnak, hogy ő csak elmesélésekből tud a borzalmakról…

Szél Móni