888.hu: 2014 óta vezeti Szekszárdot és az idei önkormányzati választáson ismét Ön a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Hogyan értékelné a 2014 óta elért eredményeket?

Ács Rezső: Az elmúlt öt év során a képviselőkkel, az önkormányzat munkatársaival és a szekszárdiakkal közösen azon dolgoztunk, hogy a város stabilan fejlődjön, hogy Szekszárd egy biztonságos és barátságos hely legyen minden itt lakó, különösen a családok számára. Folyamatosan újítottuk és újítjuk óvodáinkat, iskoláinkat, korszerűsítettük a városi bölcsődét, és 40 százalékkal növeltük a bölcsődei férőhelyek számát. Négy körzeti orvosi rendelőt újítottunk meg, amivel sikerült elérni, hogy 2019-ben Szekszárdon egyetlen betöltetlen körzet sem maradt.

Hatékonyabbá tettük a közigazgatást, a hatósági ügyek intézését felgyorsítottuk. Háromszáz új parkolót alakítottunk ki, felújítottunk 12 km utat, ugyanennyi – a szőlők megközelítését biztonságosabbá tevő – betonvápás vízelvezető utat építettünk, 7 km-rel bővítettük a megújult járdarendszert. Megújulnak játszótereink, közel 4000 fát és cserjét ültettünk a zöldítési program keretében. Nagyon sikeresek és országszerte ismertek városi rendezvényeink. Meggyőződésem, hogy ezekkel a szekszárdiak mindennapjai és ünnepei váltak könnyebbé, kényelmesebbé, örömtelibbé. Persze egyértelmű, hogy a munkának nincsen vége – engem továbbra is az motivál, hogy az itt élők érdekeit szem előtt tartva dolgozhassunk Szekszárdért.

888.hu: Milyen célok vezették, mikor elfogadta a felkérést? Milyen Szekszárdot szeretne? 

Ács Rezső: Szekszárd azt érdemli, hogy olyan csapat vezesse, amely számára a város a legfontosabb, nem pedig a hatalom, a pozíció vagy a pénz. Szekszárd mára egy biztonságos, barátságos, tiszta, a turisták által is kedvelt település lett, ahol mindenki megtalálhatja a számítását. Vannak azonban olyanok, akik csak a maguk és holdudvaruk javára akarják kihasználni a város adottságait és teljesítményét egyaránt. Őket önös érdekek vezérlik, és csak az egyéni előrejutási lehetőséget látják a városvezetésben, holott ez a hivatás valójában arról szól, hogy az ott élők számára hogyan lehetséges a legmegfelelőbb környezet és körülmények megteremtése, fenntartása, fejlesztése. Azt szeretném, ha Szekszárd az a hely lenne Magyarországon, ahol a szekszárdiak szavát mindig meghallgatják, ahol az első a város, ahol mindenki, aki ott él, otthonosan érezheti magát.

888.hu: Hogyan értékeli az október 13-i önkormányzati választások tétjét országos és helyi szinten?

Ács Rezső: A vasárnapi választásokon elsősorban az egyes falvak, községek, városok jövője dől el, egészen pontosan az, hogy a települések élén alkalmas vagy alkalmatlan vezetők lesznek-e. És az alkalmasság itt – persze a tárgyi tudáson és vezetői képességeken túl – azt jelenti, hogy a polgármester számára a település érdekei-e az elsődlegesek, vagy csak ugródeszkának szeretné használni ezt a pozíciót ahhoz, hogy utána országos szinten próbáljon politizálni. Láttunk már ilyet – nézzük csak meg Hódmezővásárhely és Márki-Zay Péter esetét.

Azt gondolom, a jó városvezetés nem a konfliktusokat keresi a kormánnyal, hanem az együttműködési utakat, hiszen ezek teremtetnek fejlődési lehetőségeket az adott település számára.

És ez lényegében országos szempontból is a jelentősége az október 13-i választásnak, hiszen ha a városáért dolgozó vezetők lesznek a települések élén, akkor az egész ország is dinamikusabban tud haladni. Ugyanis erős települések nélkül nincs erős Magyarország.

888.hu: Karácsony Gergely brüsszeli látogatásából egyértelművé vált, hogy a hazai bevándorláspárti ellenzék és a migrációt hasonlóképp támogató brüsszeli bürokrácia szorosabbra akarja fűzni az együttműködést. Ebben a kérdésben mi Szekszárd érdeke?

Ács Rezső: Ez nemcsak Magyarországra és Budapestre, hanem minden hazai településre nézve is komoly veszélyt rejt magában, ugyanis már most számos példa látható arra tőlünk nyugatabbra, hogy ahol olyan polgármester regnál, aki bevándorláspárti, ott betelepítik a migránsokat, pedig még nincs is uniós szinten kötelező kvóta. Szekszárd a szekszárdiaké, ezt semmi nem írhatja felül. Ez egy élhető, tiszta, rendezett, kiszámíthatóan fejlődő település, amelyik nem lesz bevándorláspárti nemzetközi szereplők és csatlósaik alkuinak áldozata.

888.hu: Mennyire ítéli fontosnak az együttműködést az önkormányzatok és a magyar kormány között?

Ács Rezső: Az elmúlt években a magyar kormány rengeteg lehetőséget teremtett a településeknek arra, hogy ki-ki a maga érdekeinek és adottságainak megfelelően léphessen egyet, vagy akár többet is előre. Ehhez persze a kormánnyal együttműködni akaró, nem pedig feszültséget szító városvezetés szükséges, hiszen ha mindenben konfliktust generálunk ahelyett, hogy a település érdekét néznénk, felesleges köröket futunk és csak médiahisztit indukálunk. Ez persze biztosan izgalmas néhány hiú politikus számára, de egyéni önzőség még sosem eredményezett közösségi fejlődést.

Forrás: 888.hu Fotó: Kiss Albert