Országos sporteseményt rendezett szeptember 28-án Szekszárdon a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a Szekszárd Kórház Sportkörrel együttműködve. A Balassa Kórházkupa Országos futballbajnokság mérkőzéseinek a rendezvény egyik fő támogatója, a Szekszárdi Sportközpont adott méltó helyszínt.

A labdarúgótornán négy pályán, az ország minden részéből érkezett csapatok mérték össze tudásukat. A torna szellemiségéhez méltón, a csapatok összeállítása jellemzően vegyes volt: doktor urak, szakdolgozók, biztonsági őrök és más beosztású munkatársak együtt „rúgták a bőrt”. Az esemény sikerét jelzi, hogy a szervezők versenyfelhívására Karcagtól Zalaegerszegig, tíz megye és Budapest kórházaiból összesen 22 csapat nevezett és vett részt. A megmérettetést valamennyi csapat nagyon komolyan vette és óriási küzdőszellemről tanúbizonyságot téve harcolt a helyezésekért.

A bajnokság ötlete a valamikor a kórházak futballrajongó munkatársai körében népszerű, a szervező PromoSport Kft. által utoljára 2016-ban megrendezett és a szekszárdi kórházi dolgozók visszajelzései alapján azóta is hiányolt „Magyar Kórházak Foci Tornája”rendezvény példája nyomán fogalmazódott meg. A dolgozói kezdeményezés megvalósítását nemcsak a Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése vállalta föl, de Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és számos helyi, Tolna megyei cég, intézmény, vállalkozás is támogatta. A rendezők számára a legfontosabb, hogy ez a sportesemény nem az üzleti haszonról szólt. A cél a közösségi élmény, az összetartozás, az emberi kapcsolatok erősítése volt. Meggyőződésünk, hogy a mindennapi munka során is másképp tudunk együttműködni, ha az embereket nemcsak kórházi, egészségügyi munkához fűződő kapcsolódások is összekötik.

Összességében elmondható, hogy az esemény végül nemcsak a szekszárdi kórházra, hanem országosan az egészségügyi szektorra kiterjedő rendezvénnyé sikeredett. A szervezőknek – a nagyszámú, közelebbről-távolabbról érkező csapatot figyelembe véve – nem volt könnyű dolga egy nap leforgása alatt lebonyolítani a bajnokságot, de a szoros időbeosztás és a futballregula kifejezetten erre a rendezvényre való testreszabásával sikerült tartani az időkereteket.

A bajnokság dobogós helyezéseit végül a következő csapatok szerezték meg:

I.helyezettKanizsai Dorottya Kórházcsapata (Nagykanizsa)

II.helyezettBács-Kiskun Megyei Kórházcsapata (Kecskemét)

III.helyezettPécsi Tudományegyetem Klinikai Központ csapata (Pécs)

A rangadó során összesen 160 gól született. A bajnokság gólkirálya címet 8 góljávalMarkos Péter, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház csapatának tagja érdemelte ki.

A szekszárdi kórház futballtorna-rendezésben most debütáló szervezőstábja bízik benne, hogy a csapatok többségének sikerült egy jó hangulatú, mozgalmas napot szerezni! Gratulálunk a győzteseknek és a további helyezetteknek, ezúton is megköszönve a tornára nevezett valamennyi kórház vezetésének együttműködését, a csapatok sportszerű részvételét és a csapatokat kísérő családtagok, kollégák szurkolói jelenlétét!

Reméljük, kezdeményezésünkkel sikerült föltámasztani a kórházközi futballesemények hagyományát és a sorozatnak lesz folytatása! A magunk részéről – ha a kórházak számítanak ránk – nem zárkózunk el további bajnokságok megrendezésétől, de ha úgy alakul, hogy más rendezi, mi az elsők között nevezünk majd és megyünk focizni.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház vezetése köszönetét fejezi ki a Balassa Kórházkupa szervezésében és lebonyolításában részt vett valamennyi dolgozójának és külsős önkéntesének!

A rendező Tolna Megyei Balassa János Kórház és együttműködő partnere, a Szekszárd Kórház Sportkör köszöni a bajnokság megrendezéséhez nyújtott támogatást a rendezvény szponzorainak:

Főtámogatók:

Szekszárd M.J.V. Önkormányzata

Szekszárdi Sportközpont NKFT.

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

További támogatók:

Almási Sándor, a 2018 évi „Kórház Bora” termelője

AutóCity Zrt., Szekszárd

Dunarét Kft., Fadd

Garay Élménypince, Szekszárd

Heiszler Wasser Kft., Paks

Horfer Serleg Kft., Szekszárd

Magyar Labdarúgó Szövetség Tolna Megyei Igazgatósága, Szekszárd

Mecsek Füszért Zrt., Szekszárd

Marley Magyarország Kft., Szekszárd

Petrits Mézeskalács Kft. Szekszárd

TESCO-Globál Zrt., Szekszárd

Világzászló Kft., Szekszárd