Szeptember 30 – október 6. között kerül megrendezésre a 14. Országos Könyvtári Napok, melyre a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár is készül. Mielőtt csemegéznénk a helyi kínálatból, csupán néhány adat a tavalyi országos statisztikából, mely egyértelműen alátámasztja, hogy az eseménynek van létjogosultsága. 

2018-ban 6262 programon 218 ezer fő vett részt az ország 1803 településének 2115 intézményében. Ez a hazai könyvtári rendszer összehangolt működése mellett a partnereknek is köszönhető volt. 

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, egy olyan világot képzeltek el, mely mentes a nélkülözéstől. 

Szekszárdon hétfőn 15 órától egy nyilvános kiállítás nyílik a Garay téren, mely a leendő Tudásközpont terveit láttatja. A hét folyamán lesznek író-olvasó találkozók. A teljesség igénye nélkül néhány ajánlat: Lőrincz L. László, Endrei Judit, Vadadi Adrienn. Különleges lesz pénteken az a zenés irodalmi est, melynek címe Utas és holdvilág.  Október 5-én kirándulást szerveznek az Ős-Sárvízhez, ehhez azonban jó idő szükségeltetik. A program ingyenes, de előtte regisztrálni kell (regisztráció: +36-74-582-100). Október 6-án lesz a Könyves Vasárnap, erre is külön készül a könyvtár kollektívája. Az óránkénti „Szabadulóraktár” mellett bemutatja kötetét Háy János, 17 órától pedig a Muslincák kórusa lép fel. Vendégként Dúzsi Tamás és Kis Pál István közreműködik.

Az Országos Könyvtári Napok eseményén az ingyenes beiratkozási lehetőség mellett elengedésre kerülnek a késedelmi díjak.

„Minden virágszál említésre vár, minden marék por megjegyzésre méltó…” (Weöres Sándor)

Szél Móni

Fotó: illusztráció